Artikkel

Hva er supervisjon og veiledning?

K2-4 - Som lege i spesialisering (LIS) møter du både supervisjon og veiledning som viktige deler av din læring i klinisk praksis. Begrepene brukes ofte om hverandre, men har ulike funksjoner og betydninger i utdanningsløpet. Å forstå forskjellen gjør deg bedre rustet til å ta aktiv del i egen utvikling.

En illustrasjon av et barn som sitter på fanget til moren sin og får en sprøyte av en lege, mens en annen lege superviserer

Hva er supervisjon? 

Supervisjon handler om faglig støtte og oppfølging i sanntid, mens du jobber med pasienter. En erfaren lege observerer eller deltar i arbeidet ditt og gir løpende tilbakemelding og korrigeringer for å sikre pasientsikkerheten og styrke din læring. 

Supervisjon kan være tett og direkte, for eksempel når du utfører en prosedyre for første gang, eller mer indirekte når du gradvis jobber mer selvstendig, men fortsatt får oppfølging ved behov. 

En overlege er til stede og veileder deg steg for steg under innleggelse av et sentralt venekateter (CVK), og gir deg umiddelbar tilbakemelding på teknikk og pasientsikkerhet.

Hva er veiledning? 

Veiledning handler om refleksjon og læring over tid. Det er oftest planlagte samtaler med en veileder, der du får mulighet til å diskutere faglige utfordringer, egen progresjon, læringsmål og erfaringer fra praksis. Målet med veiledning er å støtte deg i din faglige og personlige utvikling som spesialist. 

Veiledning gir rom for å sette ord på det du mestrer, hva du trenger å jobbe videre med, og hvordan du kan bruke erfaringer og tilbakemeldinger for å styrke kompetansen din. 

Du sliter med å holde tiden på poliklinikken. Dette genererer mye frustrasjon hos både deg selv, kollegaer og pasienter. Sammen forsøker du og veileder å finne ut av hvorfor du ofte henger etter tidsskjema. Dere legger en plan sammen for hvordan du kan prøve å få kontroll på tiden. Ved neste samtale skal dere sammen vurdere om tiltakene har hjulpet og du har bedre tidskontroll eller om dere må jobbe videre med dette.

Hvorfor er dette viktig i LIS-utdanning? 

Både supervisjon og veiledning er avgjørende for å utvikle trygghet, kvalitet og kompetanse i spesialistutdanningen. Supervisjon sikrer at du lærer i praksis under trygge rammer, mens veiledning hjelper deg å se helheten i egen utvikling og holde fokus på læringsmålene dine. 

Som LIS bør du aktivt søke både supervisjon og veiledning – det er nøkkelen til kontinuerlig læring, progresjon og trygghet i rollen som lege. 

Sist oppdatert 10.06.2025