Kompetansebasert spesialistutdanning
K3-2 - Den norske legespesialistutdanningen er basert på en kompetansebasert tilnærming, der hovedfokuset er på oppnåelse av spesifikke læringsmål fremfor kun tidsbestemte tjenesteperioder.

Den norske legespesialistutdanningen er basert på en kompetansebasert tilnærming, der hovedfokuset er på oppnåelse av spesifikke læringsmål fremfor kun tidsbestemte tjenesteperioder. Dette innebærer at leger i spesialisering (LIS) må demonstrere at de har tilegnet seg nødvendig kunnskap, ferdigheter og holdninger som kreves for å fungere selvstendig som spesialister.
For å sikre at disse læringsmålene nås, er systematisk vurdering og tilbakemelding integrerte deler av utdanningsløpet. Regelmessig veiledning og vurdering bidrar til å kvalitetssikre kompetanseoppnåelsen og støtter LIS i deres faglige utvikling.
Utdanningsplan, læringsmål og læringsaktiviteter i egen spesialitet
Hver medisinsk spesialitet har en definert utdanningsplan som beskriver de nødvendige læringsmålene og anbefalte læringsaktivitetene for å oppnå spesialistkompetanse. Læringsmålene spesifiserer hva en legespesialist skal forstå, kunne utføre eller være i stand til etter endt utdanning.
For å nå disse målene deltar LIS i ulike læringsaktiviteter, som klinisk tjeneste, kurs, veiledning og selvstudier. Disse aktivitetene er utformet for å sikre at LIS utvikler både bredde og dybde i sin kompetanse innenfor spesialiteten.
Her finner du en oversikt over alle utdanningsplanene i virksomhetene (spesialisthellsetjennesten.no/lis).
Kompetanseportalen og oppfølging av egen utdanning
Kompetanseportalen er et digitalt verktøy utviklet for å støtte LIS i dokumentasjonen og oppfølgingen av deres spesialistutdanning. I portalen kan LIS registrere gjennomførte læringsaktiviteter, dokumentere oppnådde læringsmål og føre referater fra veiledningssamtaler. Dette gir både LIS og veiledere en oversikt over progresjonen i utdanningsløpet og sikrer at nødvendige kompetansekrav blir oppfylt.
Bruken av Kompetanseportalen er obligatorisk for godkjenning av spesialistutdanningen og fungerer som et sentralt verktøy for kvalitetssikring av utdanningsprosessen.