Studie med KLINBEFORSK-finansiering presentert ved ASCO
En stor nordisk studie ledet fra Oslo universitetssykehus HF viser at aspirin ikke reduserer risikoen for tilbakefall hos pasienter med kolorektal kreft som har fått spredning til leveren. Resultatene ble presentert som en såkalt "Late-Breaking Abstract" på den prestisjetunge ASCO-konferansen i Chicago 1. juni.

ASAC-studien (Aspirin as Secondary Prevention for Colorectal Cancer Liver Metastases), er en randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert fase 3-studie. Den har inkludert 466 pasienter fra Norge, Sverige og Danmark som har gjennomgått kirurgi for levermetastaser fra tarmkreft. Pasientene ble tilfeldig fordelt til enten daglig behandling med 160 mg aspirin eller placebo med oppfølging over tre år.
– Vi fant ingen statistisk signifikant forskjell i sykdomsfri overlevelse eller totaloverlevelse mellom gruppene, sier overlege og forsker Sheraz Yaqub, som presenterte funnene på ASCO.
Bakgrunn og betydning
Arbeidet startet i forskningsgruppen til professor Kjetil Taskén ved Oslo universitetssykehus HF som i flere tiår har studert hvordan immunceller reguleres, og hvordan prostaglandiner – signalstoffer som blant annet hemmes av aspirin – påvirker kroppens immunforsvar mot kreft. Tidligere registerstudier har antydet at aspirin kan redusere risikoen for tilbakefall ved tarmkreft, noe som la grunnlaget for ASAC-studien.
– Aspirin er et billig og lett tilgjengelig legemiddel med få bivirkninger. Derfor har det vært viktig å undersøke om det faktisk har en forebyggende effekt, sier Yaqub.
Selv om hovedresultatet ikke viser effekt for hele pasientgruppen, pågår det nå genetiske analyser for å undersøke om enkelte undergrupper – for eksempel pasienter med mutasjoner i PIK3CA-genet – kan ha nytte av aspirinbehandling.
Videre implikasjoner
Resultatene fra ASAC-studien betyr at aspirin ikke bør anbefales som standard behandling for pasienter med kolorektal kreft med spredning til leveren. Derimot kan det være aktuelt for pasienter med primær tarmkreft uten spredning og med spesifikke genetiske mutasjoner, slik det ble vist i den nordiske ALASCCA-studien tidligere i år.
– Dette er et viktig steg i retning av mer presis og målrettet kreftbehandling, sier Yaqub. – Vi må vite hvem som faktisk har nytte av behandlingen før vi kan anbefale den bredt.
ASAC-studien oppnådde finansiering i den aller første utlysningen av midler i KLINBEFORSK og er også støttet av Kreftforeningen, Forskningsrådet og Oslo universitetssykehus. Studien er et godt eksempel på hvordan nordisk samarbeid kan bidra til ny kunnskap som kommer pasientene til gode.