logo

Bedre liv med hjemmedialyse

– Det er et helt nytt liv! Det sier Jon Sisjord fra Gransherad i Telemark. Nå kan han være i full jobb og ha en normal hverdag. Han er én av mange som har fått tilbud om hjemmedialyse de siste årene.

Publisert 27.10.2021
Jon Sisjord er én av 290 pasienter som har hjemmedialyse i Helse Sør-Øst

I fire og et halvt år måtte Jon Sisjord reise t​il Skien for å rense blodet sitt. Tre dager i uka, fram og tilbake, halvannen time hver vei pluss flere timer med dialyse på sykehuset. – Hele livet mitt handlet om sykdom og behandling, men i dag tenker jeg nesten ikke på at jeg er nyresyk, sier Sisjord.

Etter 648 reiser til Sykehuset Telemark i Skien, fikk han tilbud om hjemmedialyse. Nå kan han behandle seg selv om ettermiddagen, være i jobb, delta på sosiale aktiviteter og være sammen med familien. – Det er nesten som å få livet tilbake, sier Sisjord.

Han er ikke alene. I Helse Sør-Øst er det 290 pasienter som slipper å reise til et sykehus for å rense avfallsstoffer og overflødig væske fra blodet fordi nyrene har sviktet.

I 2017 var det 18 prosent som fikk et slikt tilbud. I dag har andelen steget til 29,5 prosent. Det betyr at det nasjonale og regionale målet på 30 prosent nesten er nådd.
Selv om tallene varierer fra sykehus til sykehus, ligger andelen gjennomgående høyt i hele Helse Sør-Øst.​

Sykehus​
​Andel hjemmedialyse

​Oslo univ​​​ersitetssykehus

​38,3

​Akershus universitetssykehus​

​35,3​​​

​Sykehuset Innlandet

26,4​​​​

​Sykehuset Østfold

​20,0

​Vestre Viken

​17,2

​Sykehuset i Vestfold

43,1​​

​Sykehuset Telemark

​27,1

​Sørlandet sykehus

​29,0



​– Det er godt å se at målrettet innsats over tid gir enda flere pasienter tilbud om hjemmedialyse. Dette har vært en ønsket utvikling, både fra pasientenes og sykehusenes side, sier avdelingsdirektør for somatikk og rehabilitering i Helse Sør-Øst RHF, Anders Debes. Han mener dette er et godt eksempel på at den medisinske og teknologiske utviklingen legger til rette for at flere pasienter kan få sin behandling i hjemmet.​


Statistikk hjemmedialyse.png


Digitalisering​

Hjemmedialyse blir også gradvis mer digitalisert. Ved Ahus har de testet ut en ny løsning som gjør at data fra behandlingen overføres direkte til sykehuset. Nå håper avdelingen å kunne tilby løsningen permanent.

Den digitale løsningen vil gjøre behandlingen tryggere ved at pasientens dialysemaskin kobles direkte til systemet som brukes på sykehuset. På den måten kan helsepersonell følge med i sanntid på pasientens hjemmebehandling – på lik linje med pasientene som får behandlingen på sykehuset. 

–​ Dette er normalt informasjon som pasienten skriver ned på papir, som vi mottar i etterkant av behandlingen. Nå blir det enklere for oss å følge med og tilpasse behandlingen, sier seksjonsleder ved dialyseavdelingen Roy Windjusveen. 

Han forteller at all forandring av behandling, medisiner og beskjeder kan sendes elektronisk til pasienten i stedet for å bruke telefon. Pasienten kan også sende beskjeder til sykehuset via det nye systemet. 

​Bedre livskvalitet

Klinikksjef ved Sykehuset Telemark, Per Urdahl, synes det er fint å legge til rette for hjemmedialyse. Når dette ikke er mulig, prøver sykehuset å finne andre lokale løsninger i samarbeid med kommunen.

– Hvis vi kan tilby hjemmebehandling eller behandling i nærheten av hjemmet, er det som regel det beste. Da slipper pasienten å bruke store deler uka til belastende reising og opphold på sykehus, sier Urdahl. Han sier at dette er ekstra viktig der det er stor avstand til nærmeste sykehus.

– Det er fint å se at livskvaliteten til pasienten ofte blir mye bedre når de får et slikt tilbud, sier Urdahl.

Jon Sisjord er enig. Han har fått mange flere timer i døgnet, og selv om behandlingen foregår hjemme, føler han seg trygg. 
– Jeg har fått god opplæring, og jeg kjenner både legene og sykepleierne på sykehuset. Hvis jeg er usikker på noe, vet jeg at jeg kan kontakte dem, sier Sisjord.​