logo

Fagskole på byggeplassen – fikk se teori i praksis

Første klasse innen bygg og anlegg fra Fagskolen Tinius Olsen var nylig på besøk på byggeplassen til det nye sykehuset i Drammen. Studentene var strålende fornøyd med besøket, og for noen ble det en skikkelig øyeåpner å få se hvordan arbeidet på en så stor byggeplass foregår.

Publisert 27.10.2021

Det var en engasjert skoleklasse som dukket opp, og studentene var både nysgjerrige og ivrige. De ble godt tatt imot av Øystein Aas, prosjektleder i byggherreorganisasjonen, og Øyvind Ramsø, prosjektleder fra HENT, som var vertskap for besøket fra fagskolen. Aas og Ramsø jobber sammen for å etablere råbygg og fundamentering for halvparten av sentralbygget til det nye sykehuset.
 
Tema for dagen var blant annet grunnforhold, rigg og fundamentering. Første del av dagen startet inne på prosjektkontoret. Der fikk de en presentasjon av Øystein Aas om bakgrunn og teori for prosjektet og entreprisen. Aas forklarte blant annet om hvordan de har jobbet med grunn- og betongarbeider, hvordan bygget er forankret og om hvordan riggen på byggeplass er planlagt.

– Bygg- og anleggsbransjen trenger hele tiden mennesker med oppdatert kompetanse, samtidig er også lokale håndverkere en mangelvare i bransjen. Derfor er det hyggelig å kunne ta imot denne klassen og vise de rundt på byggeplass. Kanskje noen av disse en dag kommer tilbake for å jobbe her, sier Aas om det hyggelige besøket fra fagskolen.​

Et etterlengtet besøk

Fagskolen Tinius Olsen holder til i Kongsberg, og bygg- og anlegg-studentene har lenge hatt lyst til å besøke prosjektet. Faglærer ved skolen, Jermund Indrevoll, forklarer at han synes det er et spennende prosjekt med mange relevante elementer for studentene hans:

– På skolen snakker vi for eksempel om spunting, pæling, betongarbeider og riggplaner.I dag har vi får vi se mange av de elementene i praksis som jeg nå kan ta opp igjen i klasserommet og snakke videre om. Det er veldig verdifullt, sier faglæreren. 
Faglærer Jermund Indrevoll på besøk i Drammen.
Indrevoll har selv 11 års erfaring fra byggebransjen og har tidligere jobbet flere år som prosjektleder. Han mener det er viktig å kombinere teori og praksis for best mulig læring:
– Det er slik vi liker å lære; vi foreleser og jobber på skolen, og så reiser vi ut og får en presentasjon og en omvisning knyttet til der studentene er i undervisningsløpet. Da får vi kombinert teori og praksis på en god måte, sier Indrevoll.
 
– Vi har veldig lyst til å komme tilbake på et nytt besøk.​

Fagskole gir solid kompetanse

Etter en presentasjon der prosjektets overordnede rammer ble gjennomgått, fikk studentene være med ut på byggeplassen. Entreprenøren HENT, som har kontrakten for arbeidene med råbygg og pelearbeider for halve sentralbygget, viste studentene rundt.
 
– Vi i HENT er alltid på utkikk etter flinke fagfolk. At denne gruppen med studenterførst har tatt fagbrev før de går teknisk fagskole, gjør dem mer attraktive på arbeidsmarkedet, sier prosjektleder Øyvind Ramsø fra HENT.​
Øyvind Ramsø fra HENT viste studentene runddt på byggeplassen.
– Det er veldig hyggelig at de kommer til oss på prosjektet og at de kan få et innblikk i hvordan byggherre og entreprenør samarbeider, samt få en befaring så de kan stille alle spørsmål de måtte ha, forteller Ramsø.


– Skulle gjerne blitt enda lenger

Studentene i bygg- og anleggsklassen har en allsidig bakgrunn. Via fagskolen får de en videreutdanning slik at de kan ta større ansvar i relevante jobber. Kravet for å få begynne på skolen er enten fagbrev eller fem år relevant arbeidserfaring.
 
– Det var veldig spennende å være på besøk her på byggeplassen til nytt sykehus i Drammen, og det var et fint opplegg for dagen. Det var inspirerende å se de som jobber her, samt høre mer om hva de gjør. Jeg fikk inntrykk av at det er en motivert gjeng, og at det er et godt samarbeid på byggeplassen. Jeg skulle gjerne vært enda lenger for å se og høre mer!​
Det forteller Kim André Akselsen (31), som var en av studentene på besøk. Han har bakgrunn innen anlegg med 13 års erfaring som rørlegger, men han har aldri vært med på et så omfattende byggeprosjekt som nytt sykehus i Drammen. Etter besøket på byggeplassen synes Akselsen at et slikt prosjekt som HENT arbeider med for nytt sykehus i Drammen, virker interessant:

– Arbeidene med råbygg og fundamentering, som vi har hatt et ekstra blikk på i dag, synes jeg virker veldig spennende. Spesielt betongdelen av dette tenker jeg virker interessant å jobbe med, og det var en øyeåpner å få være på besøk i dag og se og høre mer om dette, sier Akselsen.

Kim André Akselsen (nr. 3 fra venstre i oransje) sammen med noen av sine medelever på byggeplassen til nytt sykehus i Drammen.
Det var en interessert klasse som fulgte nøye med på det som ble sagt og vist gjennom dagen.
 
– De tror på meg og det jeg sier i klasserommet, men det er noe annet å få det bekreftet fra en entreprenør som driver med dette i hverdagen, og at studentene får se i praksis at teorien vi underviser i på skolen stemmer, konstaterte fagskolelærer Indrevoll.
Takk for besøket, Tinius Olsen!