logo

Flertallet av de sykeste er ikke vaksinert

Åtte prosent av befolkningen er ikke vaksinert mot covid-19. Likevel utgjør denne gruppen over halvparten av de sykeste koronapasientene på sykehusene i Helse Sør-Øst.

Publisert 14.12.2021

Av covid-19-innlagte pasienter på intensivavdelingene er det 56 prosent som ikke er vaksinert. Det viser oppdaterte tall fra sykehusene i Helse Sør-Øst.

– Det er et stort flertall av de sykeste med covid-19 som ikke er vaksinert, og det forteller oss at vaksinen beskytter godt mot alvorlig sykdom, sier viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst, Jan Frich.

For å redusere presset på sykehusene, mener han det er avgjørende at flere takker ja til tilbudet om vaksine.
– Den relativt lille gruppen uvaksinerte kan spille en avgjørende rolle for hvor raskt vi kommer oss ut av denne alvorlige situasjonen, sier Frich.

Han sier at vaksinerte også kan rammes av alvorlig sykdom, men at de som regel har underliggende sykdommer. ​

Frich opplyser at de alvorligste syke er i alle aldergrupper. Blant de innlagte covid-19-
pasientene på intensivavdelingene er det 20 prosent som har svekket immunforsvar. Blant de sykeste er det 21 prosent som har tatt to doser vaksine, og bare 2,6 prosent som har mottatt tre doser.

– Det er nesten ingen som er friske og fullvaksinerte som utvikler alvorlig sykdom. Vi oppfordrer så mange som mulig til å vaksinere seg så fort som mulig og til å takke ja til oppfriskningsdose, sier Frich.