
Denne tildelingen var derfor målrettet mot de strategiske satsningsområdene i utviklingsplanen
- Prosjekter som gjør bruk av ny teknologi og nye arbeidsformer som frigjør tid til pasientrettet arbeid og/eller understøtter økt brukerstyring.
- Prosjekter som understøtter nye former for samarbeid innad i spesialisthelsetjenesten og mellom tjenestenivåene overfor pasienter med (store) behandlingsbehov over tid.
- Prosjekter som bidrar på nye måter til å redusere uønsket variasjon i kvalitet og tilgjengelighet i tjenestetilbudet, herunder prosjekter som legger til rette for samvalg.
Midler til tretten prosjekter
Helse Sør-Øst RHF mottok 100 prosjektskisser. Disse ble evaluert av en komité som bestod av leder for brukerutvalget, representant for konserntillitsvalgte og ansatte i det regionale helseforetaket. Det ble tildelt 14,9 millioner kroner til disse prosjektene:
- Innovasjonsprosjekt for å få rusavhengige inn i ordinær jobb. Samarbeidsprosjekt mellom NAV og Oslo universitetssykehus der NAV-konsulenter arbeider på ruspoliklinikken med tanke på å få brukerne tidligst mulig i jobb.
- Medisinsk avstandsoppfølging av epilepsipasienter ved nevrologisk avdeling Vestre Viken. Her tilpasses den danske modellen for avstandsoppfølging til norske forhold. Særtakstgruppefinansiering er på plass og testes.
- Digital samhandling i pasientforløp Sykehuset Innlandet. Bruk av ny teknologi og særlig videokonsultasjon i prehospital vurdering, gjennom pasientforløpene og til poliklinisk oppfølging i DMS etter utskriving. Bredt samarbeid med høyskoler og innovasjonsmiljøer.
- «Barn under radaren» - Et tiltak i spesialisthelsetjenesten for tidlig avdekking av omsorgssvikt Sørlandet sykehus. Utvikling, opplæring og bruk av spørreskjema for å avdekke mulig omsorgssvikt hos barn av pasienter med utfordringer innen psykisk helse og rus. Prehospitalt, i kommunehelsetjeneste og i mottak.
- 5/50 – Presise tjenester etter pasientens behov. Samarbeid mellom Diakonhjemmet og bydelene om 5% av pasientene som bruker 50% av ressursene. Utvikler samarbeidsmodell ved hjelp av tjenestedesign.
- «BRA NOK» – e-mestringsverktøy for selvhjelp ved spiseforstyrrelser Vestfold. Stort behov for informasjon for pasienter og pårørende både før og under behandling. Samarbeid med regional avdeling for spiseforstyrrelser
- Sammen for pasienter med fall i hjemmet – en ny helsetjeneste for den hjemmeboende eldre Vestfold. Tverrfaglig team på tvers av nivåer vurderer pasienter som har falt og iverksetter forebyggende tiltak. Bruk av mobil røntgen og kommunale plasser.
- Samarbeid om de som trenger det mest på Lister. Samarbeidsprosjekt mellom Listerkommunene og Flekkefjord sykehus om 300 pasienter over 70 år som bruker om lag 30% av ressursene.
- Virtuell veiledning i oppfølging av førskolebarn med autisme Sykehuset Innlandet. Disse barna skal følges hver 14. dag i 2 år. Halvparten av besøkene via video gir direkte veiledning av foreldre og barnehageansatte i barnets eget miljø.
- Brukerstyrt poliklinikk for velregulerte diabetes type 1 pasienter AHUS. Kapasitetsproblemer og pasienter som ikke møter håndteres gjennom brukerstyring og avstandsoppfølging.
- Fremtidsrettet samhandlingsmodell mellom primær- og spesialisthelsetjenesten - Telemedisin på Agder (TELMA). Kommunene rundt Sørlandet sykehus har kommet langt når det gjelder etablering av velferdsteknologi, hjelpemidler for avstandsoppfølging og håndtering av aktiviteten det medfører. Utfordring med å få sykehus og pasienter til å ta løsningene i bruk løses i dette prosjektet
- eKOLS – e-mestring for forebygging, behandling og mestring av KOLS Vestfold. Utvikling av verktøy på pad som kan brukes for mange kronikergrupper. Sykehuset har ansatt tjenestedesigner, erfaring med å ta i bruk e-meistring og tilgang på nødvendige ressurser.
- Akuttkjeden i Telemark. En sammenhengende akuttkjede med samarbeid mellom alle aktører i kommuner, legevakter og prehospitale tjenester
-Vi er glade for at det kom så mange gode forslag. Det viser at satsingsområdene fra regional utviklingsplan sammenfaller godt med sykehusene sine behov. Vi skal jobbe sammen om å få til disse prosjektene. Så skal vi ta med oss læringen fra disse pilotene til de andre helseforetakene, sier fagdirektør Jan Frich.
Det blir ny tildeling av midler til tjenesteinnovasjon i løpet av 2019.