Glatta avslører beinskjørhet

- To av tre pasienter som får brudd etter fall, for eksempel på glatta, brekker fordi de har skjøre ben, sier Tove Tveitan Borgen, overlege på revmatologisk seksjon ved Drammen sykehus.

– Norge er blant de land i verden med høyest forekomst av benskjørhet, forteller overlege Tove Tveitan Borgen ved Drammen sykehus.

​Såpeglatte veier i vinter-Norge betyr økt antall bruddskader. Brudd i håndledd, hofte, ankel og overarm er blant de vanligste.

To av tre pasienter som får brudd, for eksempel på glatta, brekker fordi de har skjøre ben. Hadde de hatt normal skjelettstyrke, ville det være mye mindre sannsynlig at fallet førte til et brudd.

– Vi forventer at kroppen skal tåle at vi faller. Brudd etter fall fra egen stående høyde er derfor et signal til helsepersonell om at pasientens skjelett med stor sannsynlighet ikke er så sterkt som det burde være, og at dette må undersøkes nærmere, forteller Tove Tveitan Borgen, overlege på revmatologisk seksjon ved Drammen sykehus.

Les hele saken på Vestre Vikens nettside