Kan vi trene oss snorkefrie?

Trening er bra for det aller meste - nå også snorking. Snorkere og pasienter med søvnapné kan ha fordel av å trene tunga og ansiktsmusklene, viser nyere forskning. Søvnforsker Harald Hrubos-Strøm ved Ahus ønsker å forske på metoden i Norge.

Snorker du? Da er kanskje en treningsøkt for tunge- og ansiktsmusklene noe for deg. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Harald Hrubos-Strøm er overlege ved Øre-nese-halsavdelingen og en av Norges fremste søvnforskere. Han har blant annet forsket mye på snorking og søvnapné. Nå håper han å kunne bidra til at flere i Norge får tilgang på den nye behandlingsmetoden.

Snorking er ifølge Hrubos-Strøm noe cirka 30-40 prosent av den voksne befolkningen driver med.  I tillegg antas at rundt én av ti voksne lider av søvnapné - altså pustepauser under søvn. Mange har søvnapné uten å vite om det.

Pusteoppholdene kan vare i ti sekunder eller lengre, og gir dårlig søvnkvalitet med mange oppvåkninger. Det er vanlig hos folk med søvnapné å kjenne seg trøtt og sliten på dagtid.

Ny behandlingsmetode

Det er allerede kjent at overvekt er forbundet med søvnapné, og at vektreduksjon vil kunne hjelpe. Ideen om at du kan trene deg snorkefri er imidlertid ny - i hvert fall i Norge. Forskning viser at trening av tunge- og ansiktsmuskulaturen gir positive resultater for snorkere og de med søvnapné.

Metoden kalles OMT - orofacial myofunctional therapy. I Norge er det noen få behandlere som tilbyr OMT.

- Dette er veldig nytt i Norge, men brukes en del i USA og Sør-Amerika, sier Hrubos-Strøm.

Forskningen herfra tyder på at metoden har noe for seg:

En gjennomgang av 11 studier av OMT viser at voksne som brukte metoden viste en signifikant reduksjon i pustestopp og snorking - og dessuten økt livskvalitet som følge av bedre søvnkvalitet.

Hrubos-Strøm er ikke overrasket over disse funnene:

- Ved snorking og søvnapné suges luftveien sammen fordi musklene blir slappe når vi sover. Økt styrke i tunge- og ansiktsmuskler bidrar trolig til økt aktivering av disse musklene under søvn, sier han.

Vil forske på OMT i Norge

Nå planlegger Hrubos-Strøm å forske på metoden også i Norge. Sammen med Pasientforeningen for søvnsykdommer søker han nå midler for å forske på OMT og til utvikling av en elektronisk søvndagbok.

- En søvndagbok bidrar til at pasienten ser endringene på egen søvn over tid. Vi tror at pasienter som er motivert for å gjennomføre OMT vil kunne følge med på at søvnen blir bedre ved å samtidig fylle ut søvndagbok og antall minutter om dagen de trener tunge- og ansiktsmuskler, forteller søvnforskeren.

Med studien håper Hubros-Strøm å kunne bidra til at også norske pasienter får tilgang til behandlingsformen som i dag gis rutinemessig andre steder i verden.

Saken er hentet fra Akershus universitetssykehus' nettside.