Hopp til innhold
logo

Pasienter ser henvisningsstatus på nett

Pasienter ved Oslo universitetssykehus og Sørlandet sykehus kan nå følge med på sine henvisninger via helsenorge.no. 

Publisert 05.06.2021
Sist oppdatert 12.01.2023
Dame sitter på kafé med mobil


Pasienter ved sykehusene som har en bruker på helsenorge.no, kan blant annet se hvor han eller hun er henvist og hvor langt henvisningen er kommet i vurderingen på sykehuset. Det er også laget et klageskjema som kan brukes av dem som mener at rettighetene deres ikke er innfridd. 

​– Dette er et eksempel på pasientens helsetjeneste i praksis. Tjenesten gir mulighet for å forstå hvor henvisningen befinner seg i systemet, og gir dermed forutsigbarhet for pasientene, sier Eli Stokke Rondeel i Helse Sør-Øst som også leder styringsgruppen til prosjektet mine henvisninger. 

Tjenesten viser hvor lang tid sykehuset bruker på å vurdere henvisningen og inneholder også korte tekster om pasientrettigheter i de ulike trinnene av vurderingsprosessen. 

Mye brukt i nord og vest

Eli Stokke Rondeel

Eli Stokke Rondeel

En noe enklere versjon av tjenesten mine henvisninger er allerede i bruk i Helse Nord og Helse Vest, og har på en vanlig dag cirka 10 000 «klikk» på helsenorge.no.  

– Etter hvert som pasienter også i Helse Sør-Øst får denne muligheten, vil antallet brukere øke. Dette gir både pasienter og helsetjeneste mulighet til å lære og utvikle systemet videre. Det gleder vi oss til, sier Stokke Rondeel.
 
Tjenesten ble tatt i bruk 1. juni, og omfatter henvisninger sendt etter 1. januar 2021. For å bruke den, må pasienten være over 16 år og ha en brukerprofil på helsenorge.no der man har samtykket til full tilgang. 

– Tjenesten ser foreløpig ut til å fungere bra. Oslo universitetssykehus og Sørlandet sykehus er de første helseforetakene som har tatt den i bruk. Vi skal nå se på enkelte forbedringer frem til de andre helseforetakene i regionen skal innføre tjenesten i løpet av høsten, sier prosjektleder Lydia Zaric i Sykehuspartner. Fant du det du lette etter?