Stor innsats i to år
Vi har vært rammet av koronapandemien i to år. Sykehusene våre har spilt en sentral rolle, og de ansatte har lagt ned en betydelig innsats for å yte helsehjelp og begrense smitte.

Her er 15 sykehusansatte som har jobbet under pandemien.
Helsesekretærer har stått i førstelinjen og avgjort om pasienten er «ren» eller «uren» med tanke på covid-19. Vi har gått fra å jobbe mest administrativt til å være på gulvet sammen med sykepleierne. Før tok vi for eksempel kun blodprøver som et vintertiltak, men nå gjør vi det hver eneste dag.

Jeg triagerer og håndterer akutt innlagte pasienter, samt behandler de mest alvorlige tilstandene på medisinsk overvåkning.
Jeg utfører daglig renhold av alle typer rom på Sunnaas sykehus. Renholderne måtte tidlig ta grep for å hindre smittespredning i sykehuset. Hygienesykepleier kurset oss i smitteveier og korrekt bruk av smittevernutstyr. Renhold og hygiene ble høyt prioritert.
De siste to årene har vi utført smittesanering, hvor arealer blir forseglet og desinfisert med en "smitterobot".
I mars 2020 ble det klart for oss at pandemien ville føre til nedstengning og at vi ikke kunne drive behandling på den måten vi var vant med. Mobiltelefoner og VPN-løsning til bærbare pc-er ble raskt skaffet til veie så vi kunne drive behandling fra hjemmekontoret.
Jeg er en av de første som tilser pasienten som er syk eller skadet. Min jobb er å ivareta pasienten og de pårørende, og behandle og transportere pasienten.
Jeg er snekker med tilleggsoppgaver innen skilting, rommerking og nummerering.
Jobben min består hovedsakelig av å motta, behandle, og analysere prøver. Det er en viktig jobb som er avhengig av at jeg og mine kolleger jobber systematisk og nøyaktig for å sikre at vi hele tiden gir ut riktig prøvesvar. De to siste årene har arbeidshverdagen i stor grad dreid seg om mottak og analysering av koronaprøver.
Vi har ansvar for behandlingsoppfølging og pleie av kritisk syke pasienter på Medisinsk intensiv og overvåkning (MIO). Som fagsykepleier har jeg også ansvar for opplæring av ansatte og sykepleiere i videreutdanning. Det har vært ekstra travelt, med mange nye prosedyrer og medisinskteknisk utstyr.
Alle på sykehuset trenger mat, og jeg lager kald og varm mat til pasienter, pårørende og ansatte.
Jeg husker godt den første pasienten vi fikk inn med spørsmål om covid-19. Selv om vi hadde god erfaring med smittepasienter, opplevde mange dette som litt skremmende.
Da pandemien traff oss i 2019, fikk vi i Sykehuspartner oppdraget med å utvikle en løsning for elektronisk rekvirering av covid-19-tester. Vi startet umiddelbart arbeidet med å utvikle en portal hvor brukere kunne logge seg på og rekvirere elektronisk direkte.
Jeg jobber som fysioterapeut ved Sunnaas sykehus på avdelingen for multitraume, nevrologi og brannskade. Vi har en kompleks pasientgruppe med mange forskjellige diagnoser og problemstillinger. Hit kommer også pasienter med behov for rehabilitering etter covid-19.
Som sykehusprest har jeg samtaler og sjelesorg med pasienter og pårørende, veiledning og undervisning for ansatte og mye mer.
Jeg husker fortsatt spørsmålet som psykolog Jakob Inge Kristoffersen stilte helsepersonell på en konferanse i Elverum etter Åsta-ulykken i 2000: «Hva er det viktigste å gi rom for etter denne katastrofen?». Han ga svaret selv: «Ettertanke!».