Samvalg gir i regelen ikke lengre konsultasjoner

Mange pasienter ønsker å være mer involvert i beslutninger rundt egen behandling, men leger og helseledere kan være bekymret for om slik involvering krever mer tid under konsultasjonen. En omfattende gjennomgang av forskningen viser nå at samvalg mellom pasient og lege ikke nødvendigvis øker tiden pasienten tilbringer hos legen.

Publisert 02.06.2025

Samvalg (på engelsk "shared decision-making", SDM) innebærer at legen og pasienten sammen går gjennom tilgjengelige behandlingsmuligheter, diskuterer fordeler og ulemper, og tar beslutningen sammen ut fra pasientens verdier og preferanser. 

En nylig publisert systematisk gjennomgang og meta-analyse, utført av forskere ved Erasmus University Rotterdam og Amsterdam University Medical Center, har undersøkt tidsbruken. Forskerne inkluderte totalt 63 vitenskapelige studier med over 14 000 pasienter, for å se om konsultasjonstiden økte når man tok i bruk ulike metoder for å fremme samvalg. 

 Ingen eller minimal endring i tid 

Forskerne fant at i de fleste tilfeller førte samvalg ikke til lengre konsultasjoner. Faktisk viste flertallet av studiene enten ingen endring i tid, eller kun en minimal økning, som vanligvis var under tre minutter. 

Men forskerne fant også noen unntak: enkelte typer tiltak førte til en viss økning i konsultasjonstiden. Dette gjaldt særlig samvalgstiltak som kun rettet seg mot helsepersonell, (eksempelvis opplæring), tiltak gjennomført i grupper, og tiltak uten tydelig teoretisk grunnlag. Når tiltakene var godt integrert og basert på tydelige, gjennomtenkte prinsipper, var imidlertid risikoen for økt konsultasjonstid mindre.  

Økende effektivitet 

Studien viser også at bekymringen mange helsearbeidere har – nemlig at samvalg alltid krever ekstra tid – i mange tilfeller er ubegrunnet. Forskerne bak studien peker på at god opplæring av helsepersonell i samvalg kan føre til at konsultasjonene etter hvert blir mer effektive. Når helsepersonell har fått trening og blitt komfortable med metodene, blir de også flinkere til å integrere samvalg uten at tiden øker merkbart.  

Hva betyr dette i praksis? For helsetjenesten er det gode nyheter, fordi samvalg er anerkjent som viktig for kvaliteten på pasientbehandlingen. Når pasientene involveres aktivt i avgjørelser rundt egen helse, opplever de økt tilfredshet, større forståelse for behandlingen, og ofte bedre oppfølging av anbefalingene fra legen. 

Mer tilfredse pasienter 

Forskerne understreker at selv om samvalg noen ganger krever litt ekstra tid innledningsvis, kan denne investeringen raskt betale seg i form av mer tilfredse pasienter og bedre behandling. De anbefaler derfor at helsevesenet aktivt legger til rette for opplæring og trening i samvalg, og at man bygger slike metoder inn i rutiner og arbeidsprosesser.  

For pasientene betyr funnene at man trygt kan be om en aktiv rolle når det gjelder valg rundt egen behandling, uten å frykte at prosessen blir tidkrevende eller upraktisk. For helsepersonell gir studien en viktig bekreftelse på at samvalg ikke behøver å være en belastning i en hektisk hverdag. 

Denne nye gjennomgangen gir dermed viktig innsikt som kan hjelpe helsepersonell og pasienter med å ta steget mot et mer samvalgsorientert helsevesen, uten at det går på bekostning av effektiviteten i konsultasjonene.  

Red. anm. Etter at denne studien ble publisert kom en systematisk oversikt fra Cochrane-samarbeidet som viser at når samvalgsverktøy blir gitt før konsultasjoner, øker ikke tidsbruken. Tyske studier tyder samtidig på at verktøyene under visse forutsetninger kan redusere tiden.  

 

Kilde: 

Veenendaal H et. al. Shared decision-making and the duration of medical consultations: A systematic review and meta-analysis. Patient Education and Counseling. Volume 107, 2023, 107561, ISSN 0738-3991, https://doi.org/10.1016/j.pec.2022.11.003.