logo Helse Sør-Øst

Grunnstein for nye bygg på Radiumhospitalet

I dag feirer vi en begynnelse, og i dag feirer vi en fortsettelse, sa helseminister Bent Høie ved nedleggelse av grunnstein for nybygg på Radiumhospitalet tirsdag. 

Publisert 24.08.2021
Sist oppdatert 21.09.2021

​- En begynnelse på noe som blir veldig viktig for veldig mange i årene som kommer. En fortsettelse på noe som har vært veldig viktig for veldig mange i årene som har gått.

Leder av Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross og helseminister Bent Høie står foran grunnsteinen til nytt klinikk- og protonbygg etter at de begge har lagt inn hvert sitt innhold i glassmonteret. Foto: Helse Sør-Øst RHF/ Edvin Dahl.
​​Tas i bruk i 2024
– Radiumhospitalets sentrale rolle i norsk og internasjonal kreftforskning vil bli styrket gjennom de nye byggene. Utdanningen av spesialister innen kreftområdet og mulighetene for innovasjon styrkes. Protonsenteret og klinikkbygget vil gi et bedre tilbud til pasientene. Her skapes et helhetlig, komplett og avansert kreftsenter som kombinerer «high tech» og «high touch», sa Jan Frich, konstituert administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, under seremonien på byggeplassen.​

- Denne satsingen er en del av det omfattende arbeidet med å videreutvikle hele sykehustilbudet for Oslos innbyggere – og for resten av regionen og landet. Vi er ikke ferdig med å samle det som hører sammen og å gi Oslo sårt tiltrengte nye sykehusbygg, sa Jan Frich.
Jan Frich, konstituert administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, holder sin tale under markeringen. Foto: Helse Sør-Øst RHF/ Edvin Dahl.
De nye klinikk- og protonbyggene på Radiumhospitalet skal være klare til bruk sommeren og høsten 2024. Det er revet rundt 22.000 kvadratmeter av gamle bygg for å gi plass til de moderne byggene på til sammen 44.000 kvadratmeter. De vil ha plass til 2200 ansatte, 155 døgnpasienter og 50 dagpasienter.​

​​Et ledende kreftsenter i Europa
– Dette er en stor dag, både for ansatte og pasienter. De nye byggene gir Oslo universitetssykehus muligheten til å videreutvikle et komplett kreftsenter, som integrerer fag og forskning og Kreftregisteret. Samlet gjør dette oss til et ledende kreftsenter i Europa. Dette er viktig for våre pasienter. Det er gledelig at vi også er de første som vil tilby protonbehandling i Norge, sa Bjørn Atle Bjørnbeth, administrerende direktør i OUS, i sin tale.​

​Folkets gave til folket

Bent Høie minnet om at Radiumhospitalet nå har behandlet kreftpasienter i nesten 90 år. Det har gått hundre år siden den Norske Kræftfondkomite startet innsamlingsaksjonen til landets første kreftsykehus. Da ble det samlet inn penger til både bygg og radium.

– Radiumhospitalet ble kalt folkets gave til folket. Pasientene måtte betale 6 kroner døgnet for å dekke utgifter til radium og røntgenbehandling. Veldig mye har skjedd siden den gang. Den gang var kreft en sykdom de fleste døde av etter kort tid. I dag er kreft en sykdom de fleste overlever og lever med i lang tid. Den gang var behandlingsmetodene få. Virkningene var små og bivirkningene store. I dag er behandlingsmetodene langt flere. Virkningene er langt større og bivirkningene langt færre. For at denne utviklingen skal fortsette, er det på høy tid å gjøre det vi gjør nå: Fornye Radiumhospitalet. Nå gir vi pasientene bedre behandling og bedre omgivelser. Nå gir vi fagfolkene og forskerne bedre arbeidsforhold. Nå videreutvikler vi Radiumhospitalet som høyspesialisert sykehus, sa helseminister Bent Høie i sin tale.​

​Unik grunnstein

Radiumhospitalets historie og samfunnsoppdrag oppsummeres også i den nye grunnsteinen, som skal fungere som en utstilling i den nye hovedresepsjonen i 2024. Innholdet består av følgende:
 • Sertifikat fra Madame Curie fra 1924: bekreftelsen på første forsendelse med radium som markerer starten på kreftbehandling ved Radiumhospitalet.
 • En tallerken med Radiumhospitalets logo.
 • Et «Fuck Cancer»-armbånd: Ung Kreft/Kreftforeningen samarbeider om dette armbåndet.
 • Støpeskjeen som ble brukt av kong Haakon VII under grunnsteinnedsettelsen til Radiumhospitalet i 1929 og av kronprinsesse Mette-Marit under grunnsteinnedsettelsen til Forskningsbygget i 2004.  ​

 • Innholdet ble satt på plass i glassmonteren under seremonien ved hjelp av lederen av brukerutvalget på OUS Erna Hogrenning (sertifikatet), leder av Kreftklinikken OUS Sigbjørn Smeland (tallerken), leder av Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross (armbånd) og helseminister Bent Høie (støpeskjeen).

  – De siste fem årene har Kreftforeningen og Ung Kreft hjulpet tusenvis av frivillige med å perle slike armbånd. De selges til inntekt for forskning og hjelp til barn og unge som er berørt av kreft. Og siden det er nettopp denne gruppen som synes å ha aller størst nytte av protonbehandling, kjennes det riktig å la armbåndet bli vårt bidrag til grunnsteinen, sa Stenstadvold Ross da hun la inn armbåndet.​​
  ​​​Mer skånsom strålebehandling​

  Etableringen av protonbehandling er sentralt i videreutviklingen av Radiumhospitalet som spesialisert kreftsykehus. Strålebehandling med protoner er mer skånsom og presis enn tradisjonell stråleterapi ved at den i større grad skåner friskt vev uten å redusere stråledosen til svulsten. Dette gir færre bivirkninger og langtidsskader. Behandlingen passer spesielt godt for barn og unge og for pasienter som skal leve et langt liv etter kreftbehandling. Behandlingen finnes allerede i utlandet, men blir endelig en realitet i Norge sommeren 2024. Tilbudet etableres først i Oslo og deretter i Bergen.


  Hilsen fra Oslo-byrådsleder Raymond Johansen, gode samarbeidspartnere i Bergen og byggeplassen til nytt klinikk- og protonbygg: