logo Helse Sør-Øst

Hjemmeoppfølging av atrieflimmer

Bærum sykehus innfører digital hjemmeoppfølging etter elektrokonvertering for atrieflimmer. Innføringen gjøres etter at forskning på sykehuset viser at det gir god og trygg oppfølging.

Publisert 19.05.2023
Sist oppdatert 21.08.2023
En mann og en kvinne som ser på en dataskjerm
Atrieflimmersykepleier Merethe Løkkeberg Jespersen og kst. overlege Trygve Berge ved Atrieflimmersenteret gransker EKG-registreringene som pasientene har sendt inn.

Elektrokonvertering (et elektrisk støt mot hjertet) er en effektiv og vanlig prosedyre for å stoppe hjerterytmeforstyrrelsen atrieflimmer. Behandlingen gjenoppretter normal hjerterytme hos mer enn 90%. Imidlertid er det mange som får tilbake atrieflimmer i løpet av få dager til uker.  


​I forskningsprosjektet PRE-ELECTRIC har forsker Elizabeth Lyster Andersen og medarbeidere ved forskningsavdelingen på Bærum sykehus undersøkt om bruk av egenregistrering av EKG hjemme er nyttig i oppfølgingen etter elektrokonvertering. Resultatene viser at metoden er velegnet, og pasientene gjennomførte egenopptak av EKG med god kvalitet. Mange av dem som fikk tilbakefall av atrieflimmer etter elektrokonvertering merket det ikke selv, men det ble avslørt av EKG-opptakene som pasientene gjorde hjemme. Resultatene fra studien er nettopp publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Cardiology. 

 

Les mer på nettsiden til Vestre Viken