Minsket bruk av engangshansker med 30%
Etter å ha jobbet med å redusere unødvendig bruk av engangshansker i plast i et halvt år har Lene Marie Jacobsen og kollegaene ved urologisk sengepost på Aker, Oslo universitetssykehus vist at de har klart å redusere forbruket med nesten 30 %. Nå er det utarbeidet en veileder som viser hvordan det kan gjøres i resten av regionen.
Bedre miljø og håndhelse
-Jeg har lenge vært opptatt av å redusere forbruket av engangshansker, sier Lene Marie Jacobsen, fagutviklingssykepleier og smittevernkontakt ved urologen. -Både fordi jeg ser at det er mye unødvendig bruk og at det er uheldig med tanke på miljøet. Men jeg er også bekymret over at hansker kan gi eksem og føre til redusert håndhelse for kollegaene mine, og at feil bruk kan føre til smittespredning og dårligere håndhygiene. Da jeg leste om prosjektet plastsmart hanskebruk, var jeg ikke i tvil om at vi skulle være med på dette.
Lene Marie forteller at de har jobbet systematisk med opplæring. “I starten var det noen som trodde det handlet kun om å spare penger, så vi hadde flere samtaler om hvorfor vi skulle i gang med dette. Det er viktig å ha alle med på laget og vise at dette hadde god smittevernfaglig forankring.
Testet ut ny type hanskedispenser
En kjent utfordring er at hansker følger med og faller ut av boksen. Det har kommet andre typer på markedet hvor hanskene pakkes annerledes for å unngå at de klistrer seg sammen. På Aker sykehus fikk de teste ut denne løsningen, og det hadde en stor effekt.
Før arbeidet med å redusere bruk av engangshansker begynte, hadde urologen på Aker et forbruk på 5000 hansker i uka. De førte også statistikk over antall ansatte, pasienter og smittepasienter, for å fange opp variasjoner som ville påvirke bruken.
Allerede etter 10 uker viste målingen en reduksjon på 15 %. Med den nye hanskedispenseren oppnådde de en ytterligere reduksjon på 13%. Totalt sett har prosjektet ført til en reduksjon på 28 % i hanskebruk per pasient, noe som tilsvarer en årlig besparelse på nær 75 000 hansker.
Økt bevissthet og reduksjon av engangsprodukter
Selv om ikke alle har klart å redusere forbruket på samme måte som Aker, forteller alle avdelingene at de har fått en større bevissthet rundt riktig hanskebruk, håndhygiene og smittevern. Flere avdelinger forteller også at de har redusert bruk av andre engangsprodukter, som engangskopper, varmejakker og kladder.
Initiativtaker til prosjektet er Nina Due, bærekraftsansvarlig ved OUS er svært fornøyd med prosjektet. “Jeg er imponert over hva de har klart å få til på Aker, det viser at det er mulig å bruke mindre, selv om det er krevende. Samlet sett har vi lært mye om hvordan det er å drive endringsprosjekter, og jeg håper at vi kan inspirere og gjøre det lettere for flere som ønsker å gjøre tilsvarende grep. Vi ser at det å gjøre noe i praksis har en stor effekt.
Bakgrunn- rapporten plastsmart sykehus
Siden april i år har flere avdelinger ved OUS engasjert seg i prosjektet Plastsmart hanskebruk for å se hvordan man kan redusere bruk av engangshansker. Prosjektet bygger på rapporten Plastsmart sykehus (Mepex, 2023), som kartla hva slags engangsplast som brukes på OUS. Her var engangshansker i plast ett av produktene som pekte seg ut som egnet for forbruksreduksjon.
I følge FHI er det et overforbruk i helsetjenesten på om lag 30 %. I en kampanje gjennomført i NHS Sussex i England (The Gloves Are Off) klarte de å redusere hanskebruken med 30 %. Målet var dermed å klare det samme på OUS, teste tiltak og dele erfaringene nasjonalt slik at flere kan bli inspirert til å kutte hanskebruk.
Veileder for å redusere hanskeforbruket
Erfaringene fra prosjektet oppsummeres nå i en veileder som skal gjøre det enklere for andre avdelinger å sette i gang lignende prosjekter. Veilederen ble lansert på et webinar arrangert av Helse Sør-Øst 26. november.
Veileder - redusere unødvendig bruk av engangshansker
Rapport med tiltakspakke Plastsmart sykehus