logo Helse Sør-Øst

Ny forskning og mobilapp fanger opp flere slagpasienter

Et utdanningsprogram og en mobilapp gjør det mulig for ambulansepersonell å undersøke slagpasienter med samme metode som legene på sykehuset bruker. I denne studien ble flere pasienter med milde slagsymptomer fanget opp, og det ble spart tid inne på sykehus.

Publisert 21.08.2023
gruppe mennesker foran en ambulanse
Forskerteamet bak ParaNASSP-studien. Fra venstre Else Charlotte Sandset, Helge Fagerheim Bugge, Mona Guterud og Maren Ranhoff Hov. Foto: Jon Tonning/Stiftelsen Norsk luftambulanse

​Det er blant de viktigste funnene i ParaNASPP-studien som nå er publisert i det verdensledende tidsskriftet The Lancet Neurology.

Hvert år er det 12 000 nordmenn som rammes av hjerneslag, ifølge Helsedirektoratet. Da er det avgjørende å få riktig diagnose og behandling så raskt som mulig. Hvis blodsirkulasjonen i hjernen hindres av en hjerneblødning eller blodpropp dør opptil to millioner hjerneceller hvert minutt. Hvor raskt du kommer til sykehus betyr mye for hvordan livet blir etterpå. Samtidig viser en fersk rapport fra Norsk hjerneslagregister at det er store geografiske forskjeller i tidsbruk fra symptomene oppstår til pasienter legges inn på sykehus i Norge. 

 

Les mer på nettsiden til Oslo universitetssykehus