logo Helse Sør-Øst

Redusert behov for strålekapasitet

Utviklingen i bruk av stråleterapi nasjonalt har de siste ti årene vist et lavere forbruk enn man kunne forvente sett i forhold til antallet nye krefttilfeller i samme periode. Denne utviklingen henger både sammen med bedre tilpasning av strålebehandlingen, men også innføring av forbedret medikamentell kreftbehandling, inkludert immunterapi.

Publisert 22.11.2024
En lav vinkel av en bygning
Nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet

-Dette er først og fremst en gledelig utvikling, sier administrerende direktør Terje Rootwelt. Flere pasienter har mer nytte av annen behandling for sykdommen sin, og dette er et felt der det har skjedd mye de siste årene.

-Bygging av strålesentre er dyrt, og dette er lokaler som ikke kan brukes til andre formål. Når behovet reduseres, betyr det at vi frigjør midler til andre investeringer og aktiviteter.

Trenden vil fortsette

For å beskrive denne utviklingen, har Oslo universitetssykehus på oppdrag fra Helse Sør-Øst RHF utarbeidet en oppdatert behovsvurdering for fremtidig kapasitet innen stråleterapi i helseregionen, og dette har vært utgangspunkt for styrebehandling i Helse Sør-Øst.

Det er sannsynlig at trenden med reduksjon i forventet behov for strålebehandling vil fortsette. Man ser for seg at kombinasjonen av fortsatt overgang til mer hypofraksjonert behandling (færre behandlinger med kraftigere bestråling) og økt bruk av nye behandlingsmetoder vil kunne redusere behovet i 2040 tilsvarende kapasiteten til ett til to sentre.

Krever stor ressursinnsats

Etablering av stråleterapisenter krever utvikling av lokal kompetanse og investering i medisinsk teknisk utstyr og bygg. Investeringskostnaden er betydelig, og oppbygging av nytt tjenestetilbud krever stor ressursinnsats for optimal drift.

Det er viktig å unngå å etablere bygningsmessig og utstyrsmessig overkapasitet, samtidig som man beholder muligheten for å kunne utvide kapasiteten senere hvis behovet skulle bli større enn antatt. Det er nødvendig å følge utviklingen og oppdatere kapasitetsvurderingene jevnlig. Det vil bli utarbeidet årlige rapporter for å oppdatere behovet ut fra faktisk aktivitet siste år og vurderinger om nye behandlingsformer.

Nye strålesentre i Drammen og Skien 

Protonsenteret på Radiumhospitalet er åpnet, og strålesenteret ved nytt sykehus i Drammen er tilnærmet ferdigstilt. Strålesenteret ved Sykehuset Telemark, Skien er planlagt som det første standardiserte strålesenteret som det gjennomføres forprosjekt for i 2025. Planleggingen av dette senteret videreføres. Det bør arbeides videre med driftsform og oppgavedeling, for å opprettholde høy driftseffektivitet, selv om behovet for pasientgruppene i eget opptaksområde skulle synke.

Den samlede kapasiteten av protonbehandling ved OUS og nye strålesentere i Drammen og Skien, vil fullt ut kunne erstatte eksisterende drift på Ullevål innen 2030.

Styret i Helse Sør-Øst har valgt å utsette det videre arbeidet med å etablere strålesenter ved Akershus universitetssykehus. For pasientene i Akershus vil geografisk nærhet til stråleterapienhetene ved Oslo universitetssykehus HF fortsatt gi god behandlingsdekning, og dette vil gi en god utnyttelse av kapasiteten.

Ved Sykehuset Østfold går man videre med å planlegge etablering av stråleterapienhet. Der ligger det en forutsetning om trinnvis bygging hvor stråleterapienheten er planlagt gjennomført mot slutten av den samlede byggeperioden.

Les mer i styresaken.