logo Helse Sør-Øst

Trenger ikke å leie inn vikarer lenger

Intensivseksjonen ved Sykehuset i Vestfold har ikke lenger behov for dyre eksterne vikarer for å dekke opp vakter. – Vi har tidligere hatt skyhøy innleie. Siste året har vi klart oss uten eksterne vikarer, forteller seksjonsleder Anita Skau Christophersen.

Publisert 28.11.2024
Bilde av seksjonsleder Anita Skau Christophersen og  foretakstillitsvalgt Ann Helén Kværne.

Foto: Sykehuset i Vestfold

Seksjonsleder Anita Skau Christophersen og foretakstillitsvalgt Ann Helén Kværne.

Intensivseksjonen har i en årrekke leid inn vikarer for å sikre forsvarlig bemanning rundt intensivpasientene. Christophersen beregner at seksjonen har brukt over 70 millioner kroner de siste ti årene.

– Vi brukte mange vikarer, hadde mye overtid og mange brudd på arbeidsmiljøloven. Slik kunne vi ikke fortsette, sier seksjonslederen.

De har gjennom år arbeidet tverrfaglig for å øke intensivkapasiteten, da de stadig hadde flere intensivpasienter enn de hadde bemanning til.

– Det ble veldig synlig under pandemien at vi måtte arbeide annerledes, og ved å bemanne opp til en sjette intensivseng har sykehuset fått en mer robust intensivseksjon med en høyere grunnbemanning, forteller foretakstillitsvalgt Ann Helén Kværne fra Norsk Sykepleierforbund. Hun har hele tiden vært orientert om hvordan intensivseksjonen har jobbet for å redusere innleie.

Blir lagt merke til

Terje Rootwelt
Administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Terje Rootwelt, er imponert.

– Vi er imponert over det arbeidet som er gjort ved intensivseksjonen ved Sykehuset i Vestfold. Arbeidet viser hvor viktig det er å satse på egne ansatte, sier administrerende direktør ved i Helse Sør-Øst RHF, Terje Rootwelt.

– Resultatene fra Sykehuset i Vestfold blir lagt merke, til, og de bør inspirere flere til å finne gode løsninger for å redusere bruken av innleie, og styrke kompetanse og kapasitet på intensivområdet. Det er mye å lære av det arbeidet som er lagt ned ved intensivseksjonen ved Sykehuset i Vestfold de siste årene, sier Rootwelt.

Satser på utdanningsstillinger

I tråd med sentrale føringer har helseforetaket satset på utdanningsstillinger for intensivsykepleiere. Seksjonsleder har sammen med lokal tillitsvalgt og verneombud sett på hvordan de bedre kunne organisere bruk av sykepleieressurser, vaktplaner, ferieavvikling og utdanning av intensivsykepleiere.

– I samarbeid med HR-utdanning har vi de siste årene økt antall utdanningsstillinger i tråd med beregninger og behov. Vi utdanner nå 10-14 intensivsykepleiere i året, og rekrutterer godt, samtidig som vi beholder ansatte, forteller Christophersen.

Ansatte velger å bli

Rekrutteringsprosessen og utdanningsløpet er et samarbeid mellom intensivseksjonen og overvåkningsposten. De nyutdannede intensivsykepleierne får tre års bindingstid, halvannet år ved hver seksjon.

– Vaktbelastningen ved våre seksjoner er blant de høyeste på SiV, likevel velger intensivsykepleierne å bli. Det er fordi vi kontinuerlig arbeider med organisering, arbeidstidsplanlegging, fagutvikling og arbeidsmiljø. Vi har mange ansatte som har jobbet 30-40 år, sier seksjonslederen.

Per nå er gjennomsnittsalderen 44 år, og seksjonen har intensivsykepleiere i alle livsfaser.

– Det har utfordret oss med tanke på turnusplanlegging. Vi er fremoverlent med å legge til rette for ulike arbeidstidsordninger innenfor lovverket slik at ansatte har reell påvirkning på sin arbeidstid. Vi har blant annet ansatte som går lange vakter, flere netter, midtvakter og løsninger for de som leverer i barnehage, sier seksjonslederen.

Finner egne løsninger

Ferieavvikling kan være en hodepine for spesialiserte avdelinger og seksjoner ved helseforetak. Før hver sommer gjennomfører intensivseksjonen en risikoanalyse for å planlegge ferieavviklingen. Dette gjøres i samarbeid med ledelse, anestesilege, tillitsvalgt og verneombud.

Intensivseksjonen har en leder som tenker fremover
Ann Helén Kværne, foretakstillitsvalgt

– Godt samarbeid og planlegging har ført til at vi klarer å gjennomføre ferieavvikling uten ekstern innleie. Ulike løsninger for uttak av ferie sikrer kontinuitet og forsvarlig bemanning gjennom hele ferieperioden, sier seksjonslederen.

Hun mener at god dialog og godt samarbeid fører til fleksible løsninger som passer alle.

Tenker framover

– Intensivseksjonen har en leder som tenker fremover, ser muligheter for å utvikle faget og er opptatt av et tverrfaglig godt samarbeid, selvsagt også med tillitsvalgte og verneombud. Det samarbeidet er utrolig nyttig, og gir også rom for å prøve ut nye tiltak, sier foretakstillitsvalgte Kværne.

– Vi vet at vi vil bli utfordret i fremtiden, og må hele tiden vurdere nye tiltak. Kanskje vi må se på muligheten for større grad av oppgaveglidning. Vi har ikke det behovet akkurat nå, men må være åpne for justeringer. Ved vår seksjon vil vi hele tiden jobbe for å finne løsninger som gir pasientene rett kompetanse og behandling i samarbeid med anestesilegene, påpeker seksjonsleder Christophersen.