logo Helse Sør-Øst

Små sykehus – viktig ressurs med felles utfordringer

De små sykehusene spiller en viktig rolle og har sine spesielle utfordringer. Derfor er det viktig med erfaringsutveksling for disse sykehusene. De regionale helseforetakene har fått i oppdrag å legge til rette for dette.

Publisert 16.09.2024
En by med mange bygninger og trær
Sørlandet sykehus Flekkefjord

Initiativ fra Flekkefjord

Initiativet til å etablere et nettverk mellom de små sykehusene kom fra medisinsk avdeling ved Sørlandet sykehus Flekkefjord. Det er gjennomført flere samlinger for erfaringsutveksling mellom små sykehus. Her blir man kjent med de utfordringene som andre sykehus står i og hvordan man møter disse. Den siste samlingen så langt ble avholdt på Gardermoen 10. og 11. september.

De små sykehusene preges av at de har nærhet til kommunene i sitt opptaksområde, de har bedre muligheter til å utvikle tjenestene sammen med dem og slik kan de også inspirere de store. Slik kan man følge opp Nasjonal helse- og samhandlingsplan nedenfra.

 

De samme utfordringene

Trine Nesheim er avdelingssjef for medisinsk avdeling, Sørlandet sykehus Flekkefjord.

—Vi har nå hatt to samlinger med erfaringsutveksling mellom mindre sykehus. Mindre sykehus har andre utfordringer enn større sykehus, og det er viktig å knytte kontakter og høre hvordan andre har løst ulike utfordringer. Vi opplever å stå i de samme utfordringene alle sammen. Vi bygger nettverk og holder kontakt med hverandre mellom samlingene, for å diskutere ulike driftsutfordringer. Erfaringsutveksling skaper grobunn for samarbeid og bedre drift.

 

—Hensikten med å samles er ikke for å gå sammen mot de større sykehusene, men vi samles for å lære av hverandre. Det er også viktig at små sykehus, som ligger ute i distriktene, får en mer tydelig stemme i forhold til hva vi trenger for å kunne gi best mulig helsetjenester til befolkningen i våre opptaksområder. Det har derfor vært fint at Helse Sør-Øst, Helse Vest og representant fra HOD har deltatt på denne siste samlingen, slik at vi får mulighet til å gi direkte tilbakemelding til noen som sitter tettere på der viktige beslutninger tas, og at de får høre mer om våre utfordringer og alt det gode arbeidet som gjøres på mindre sykehus, sier Nesheim.

Løfte problemstillinger i fellesskap

Christian Grimsgaard er foretakstillitsvalgt i Helse Sør-Øst, og har vært en viktig støttespiller i å etablere nettverket. Han kommenterer slik på verdien i å gjennomføre en slik samling:

— Jeg har jobbet ved sykehus av ulike størrelser, og i rollen som tillitsvalg har jeg besøkt mange mindre sykehus i egen region. Med de demografi-endringene vi nå er på vei inn i tror jeg at lokalsykehusene blir enda viktigere framover.

— Min erfaring er at de små lokalsykehusene sitter med mange likelydende erfaringer og problemstillinger som de må forsøke å løse. Men som lillebror i større foretak blir de ofte sittende alene og kan oppleve at de ikke blir hørt. Innovasjon, samhandling og omstillingsevnene er gjerne større i mindre enn i større sykehus, og det er spennende å høre hvilke løsninger de finner fram til. Denne samlingen er en anledning til å dele erfaringer og løsninger, men også å få løftet problemstillinger i fellesskap slik at stemmen blir tydeligere. Derfor er det særlig gledelig at ledelse fra foretak, regionale helseforetak og departementet har deltatt på samlingen.

 

Planer og virkelighet

Et eksempel på dilemmaer som de små sykehusene står i, er at sykehus uten traumefunksjon etter planen ikke skal undersøke eller behandle traumepasienter. Noen av dem ender likevel opp der – hvordan skal man håndtere dem? Rutinen er at man skal transportere pasientene til nærmeste sykehus med traumefunksjon. Hvis man av ulike grunner får disse pasientene inn gjennom døren, må man takle dette på beste måte. Da ble det trukket frem at man må gjennomføre trening og simulering, slik at man står rustet til å vurdere på best mulig måte.

En gruppe mennesker som poserer for et bilde
Deltakere på samling for små sykehus Gardermoen

 

Breddekompetanse

Bjørn Egil Vikse, fagdirektør i Helse Vest har ledet et interregionalt arbeid som har sett på breddekompetanse. Dette har vært en del av oppdraget for 2024. Mangel på leger med breddekompetanse i kirurgi og indremedisin vil få negative konsekvenser for:

  • Kvaliteten på pasientbehandlingen
  • Effektiviteten og robustheten for helseforetakene
  • Fungerende vaktordninger og organisering av sykehusene

Om utviklingen fortsetter, er det ventet at mange mindre sykehus kan få vansker med å ha fungerende vaktordninger for overleger innen indremedisin og kirurgi. Gjennomgangen viser at dette raskt kan gi behov for endringer i lokalsykehusstrukturen.

Anbefalingene om breddekompetanse vil bli lagt frem for Helse- og omsorgsdepartementet i løpet av høsten, og det vil blant annet komme en anbefaling om at det gjøres en bred gjennomgang av læringsmål i de indremedisinske og kirurgiske spesialitetene.