Vil styrke tilbudet til pasienter med spiseforstyrrelser
Døgntilbudet til pasienter med spiseforstyrrelser bør styrkes ved helseforetakene og sykehusene i Helse Sør-Øst. Det er én av konklusjonene til en arbeidsgruppe som har vurdert behovet for framtidig behandling av spiseforstyrrelser.
De siste årene har det vært en betydelig økning i antall pasienter som henvises på grunn av spiseforstyrrelser. Økningen er spesielt stor blant barn og unge.
I løpet av de siste årene har det vært en styrking av det generelle tilbudet til pasienter med spiseforstyrrelser, både i poliklinikk og dag- og døgntilbud. Det er likevel behov for en ytterligere styrking.
– Det er både faglig og politisk enighet om dette, og vi opplever et stort engasjement blant de ansatte ved helseforetakene om å styrke og videreutvikle tilbudet framover, sier avdelingsdirektør for psykisk helsevern og rusbehandling i Helse Sør-Øst RHF, Cecilie Skule.
Det er stor variasjon i behandlingsbehovet for denne pasientgruppen. Faktorer som har betydning er pasientens alder, motivasjon, sykdommens varighet, alvorlighetsgrad og eventuelle somatiske komplikasjoner.
I dag har Helse Sør-Øst RHF avtaler med to private virksomheter som tilbyr behandling av pasienter med spiseforstyrrelser. Avtalene med Modum Bad og Capio Anoreksi Senter ble inngått i 2019 og utløper 31. desember 2024.
Avtalene ble utvidet fra og med 2023 på grunn av økning i antall henvisninger og avvikling av ordningen Fritt behandlingsvalg.
De private avtalepartene utgjør i dag omlag 20 prosent av kapasiteten innen døgnbehandling for behandling av spiseforstyrrelser i Helse Sør-Øst.
Arbeidsgruppen anbefaler en fortsatt styrking av kapasiteten for behandling av spiseforstyrrelser, og at volumet som anskaffes fra private leverandører opprettholdes om lag på samme nivå som i dag.