Helse Sør-Øst RHF skal sørge for at helseforetakene gir pasienter og pårørende informasjon og opplæring som kan bidra til å håndtere sykdom og fremme helse og mestring i hverdagen. Opplæring av pasient og pårørende er en av våre fire lovpålagte hovedoppgaver. Helseforetakene har ansvaret for å sikre at pasienter og pårørende får nødvendig informasjon og opplæring.
I spesialisthelsetjenesten omfatter pasient- og pårørendeopplæring målrettede, tilpassede og kunnskapsbaserte læringsaktiviteter som ivaretar medvirkning og fremmer helsekompetanse. Opplæringen skal sikre at pasienter og pårørende får tilstrekkelig kunnskap og ferdigheter til å ivareta egen helse, håndtere helseutfordringer og ta informerte valg. Opplæringen kan tilbys muntlig, skriftlig, digitalt, individuelt eller i gruppe.
Sykdom påvirker hele familien. God opplæring til pasienter og pårørende, voksne, ungdom og barn, vil hjelpe dem å forstå og håndtere helseutfordringer. Opplæring gir trygghet og forutsigbarhet ved langvarig sykdom, men også i akutte situasjoner og ved kortvarig sykdom.
Opplæringen til pasienter og pårørende skal bidra til
at de får tilpasset informasjon og opplæring
pasientsikkerhet ved å øke deres forståelse av helse med tilpasset helsekommunikasjon og medvirkning
ønsket effekt av behandling
etterlevelse av behandling og redusert behov for reinnleggelser
å sette dem i stand til å mestre helseutfordringer og fremme livskvalitet
likeverdige helsetjenester
Lærings- og mestringssentrene (LMS) er sykehusenes helsepedagogiske ressursmiljø. Deres oppgave er å styrke det faglige arbeidet med pasient- og pårørendeopplæringen. LMS er også en sentral arena for samhandling med kommunehelsetjenesten om opplæringen og LMS inngår i helseforetakenes virksomhet for forebygging og rehabilitering.
Hovedansvaret for pasientopplæringen ligger i klinikken, mens LMS bistår og veileder fagpersoner i arbeidet med utvikling, gjennomføring og evaluering av opplæringen. LMS skal særlig legge til rette for helsepersonells kompetanseutvikling innen helsepedagogikk.
Erfarne pasienter er med i planlegging og gjennomføring av opplæringen, og deres erfaringer med å leve med sykdom/funksjonsnedsettelse anvendes i læringsprosessene. LMS sitt pedagogiske ansvar innebærer også å veilede og støtte de pasienter som innehar denne rollen.
Lærings- og mestringssentrene skal bidra til å skaffe kunnskap om hva som fremmer helse gjennom læring og mestring og kunnskapsbasert praksis. Dette gjøres i samarbeid med regionale og nasjonale aktører.
Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse skal bidra til økt kvalitet på lærings- og mestringstjenester gjennom forskning, utvikling, kommunikasjon og formidling. Kompetansetjenesten eies av Helse Sør-Øst RHF, og er lokalisert ved Oslo universitetssykehus HF, Aker
Kompetansetjenestens formål er å styrke arbeidet med pasient- og pårørendeopplæring i Helse Sør-Øst. Tjenesten skal støtte sykehusene med anbefalinger om beste praksis basert på oppdatert forskning, praksiserfaringer og brukerkunnskap.
Målgruppen er ledere og fagpersoner i spesialisthelsetjenesten.