Helse Sør-Østs prosess for aktsomhetsvurderinger i henhold til Åpenhetsloven
Helse Sør-Øst har forpliktet seg til å respektere og etterleve internasjonalt anerkjente menneskerettigheter og vi forventer tilsvarende fra våre leverandører og forretningspartnere.
Helse Sør-Østs arbeid for å sikre grunnleggende menneskerettigheter og anstendig arbeid i leverandørkjeden er en prosess som følges opp i hele virksomheten; lokalt i helseforetakene, regionalt i Helse Sør-Øst og i våre felleseide helseforetak. Helse Sør-Østs etiske retningslinjer er førende for alle medarbeidere i Helse Sør-Øst og alle som handler på vegne av Helse Sør-Øst.
Samarbeid i spesialisthelsetjenesten
Sammen med Helse Nord RHF, Helse Midt-Norge RHF og Helse Vest RHF eier Helse Sør-Øst RHF de felleseide helseforetakene: Sykehusbygg HF, Sykehusinnkjøp HF, Pasientreiser HF, Helsetjenestens driftsorganisasjon for nødnett HF og Luftambulansetjenesten HF. Alle helseforetakene i Helse Sør-Øst og de felleseide helseforetakene gjennomfører aktsomhetsvurderinger i tråd med OECDs retningslinje.
For Helse Sør-Øst sin virksomhet er det særlig aktivitetene i helseforetakene, Sykehusinnkjøp HF og Sykehusbygg HF som er viktige i arbeidet med å sikre grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Sykehusinnkjøp er helseregionenes felles innkjøpssentral og gjennomfører anskaffelser på vegne av helseforetakene og felleseide helseforetak. Sykehusbygg er helseregionenes og helseforetakenes felles leverandør av byggeprosjekter med en verdi på over 500 millioner kroner.
Samarbeidsutvalg for samfunnsansvar i spesialisthelsetjenesten består av deltakere fra Helse Nord RHF, Helse Vest RHF, Helse Midt-Norge RHF, Helse Sør-Øst RHF, Sykehusinnkjøp HF, Sykehusbygg HF, Helseforetak, vernetjenesten og konserntillitsvalgt. Samarbeidsutvalget har månedlige møter for å koordinere felles aktiviteter og prosjekter for å redusere og forhindre negativ påvirkning på mennesker, samfunn og miljø. Helse Sør-Øst RHF koordinerer et regionalt nettverk for samfunnsansvar med deltakere fra foretaksgruppen.
Aktsomhetsvurderinger
Helse Sør-Østs prosess for aktsomhetsvurderinger omfatter aktsomhetsvurderinger gjennomført av felleseide helseforetak og helseforetak. Aktsomhetsvurderingene gjennomføres i fire steg:
- Kartlegge og vurdere risiko
- Stanse, forebygge eller redusere negativ påvirkning
- Overvåke gjennomføring og resultater
- Sørge for, eller samarbeide om gjenoppretting
Funn fra aktsomhetsvurderingene beskrives i Helse Sør-Østs redegjørelse for 2024.
Varsling
Helse Sør-Øst, felleseide helseforetak og helseforetak har egen rutine for varsling av kritikkverdige forhold i organisasjonen.
Grunnleggende prinsipper er følgende:
- Alle varsler skal tas på alvor og behandles
- Vår kommunikasjon skal være preget av åpenhet og ærlighet
- Varsling skal som hovedregel følge tjenestevei
- Alle parter i en varslingssak skal ivaretas på en god og ryddig måte
Kommunikasjon
Helse Sør-Øst skal være åpne på hvilke risikoer vi står ovenfor i vår leverandørkjede lokalt og globalt. Vi adresserer temaer knyttet til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i Rapport for samfunnsansvar 2024 - Helse Sør-Øst RHF og via egne nettsider.
Ved funn av avvik, vil kommunikasjonen i hovedsak være mellom det aktuelle helseforetaket/felleseide helseforetaket leverandør og produsent. Det vil bli utarbeidet tiltaksplaner med gitte frister, som følges opp mot leverandør. Leverandør er ansvarlig for å dokumentere faktiske forbedringer. Dersom leverandører ikke dokumenterer faktiske forbedringer, kan avtalen i ytterste konsekvens bli sagt opp.
Forbedringsarbeid i innkjøp gjennomført av Sykehusinnkjøp rapporteres årlig i Etisk handel Norges medlemsrapportering.
Helse Sør-Øst sin redegjørelse for aktsomhetsvurderinger for 2024 publiseres på denne siden innen 30.juni 2025.
Tidligere redegjørelser kan du lese her:
035-2024-vedlegg-1-arsberetning-og-arsregnskap-for-2023-med-noter.pdf
Redegjorelse-for-samfunnsansvar-helse-sor-ost-signert.pdf
Se også