logo Helse Sør-Øst

Styrket innsats mot arbeidslivskriminalitet når det bygges sykehus

Helse Sør-Øst RHF, Sykehusbygg HF og resten av sykehussektoren i Norge gjennomfører bygging og vedlikehold av sykehus for mange milliarder kroner hvert år. Aktørene skal ikke kun gjennomføre prosjekter innenfor budsjett og tidsramme, de har også ansvaret for at alt som skjer på byggeplassene er i henhold til lover og regler.

Publisert 10.10.2024
En person som jobber på en maskin

-Sykehusbygg har styrket sin stab på dette feltet det siste året, men det viktigste er at alle som har sitt arbeid på byggeplassene sier fra når de reagerer på noe. Arbeidstidsbestemmelser og krav om bruk av verneutstyr kan fremstå som unødvendig strenge, men de er der for å ta vare på liv og helse, sier Morten Nordanger, spesialrådgiver for arbeidslivskriminalitet i Sykehusbygg.

Arbeidstid og bedriftshelsetjeneste

Nordanger forteller at det er spesielt ett felt som peker seg ut, som det er ekstra viktig å følge opp underleverandører på, og det er brudd på bestemmelsene om arbeidstid.  Han sier mange arbeider for lange dager, med for mange dager uten fridager imellom.

-Andre gjentakende avvik er manglende ivaretagelse av egen og andres sikkerhet, og «lønnstyveri». Lønnstyveri er betegnelsen vi bruker når man på papiret har jobbet et visst antall timer – innenfor lovverket - mens man i tillegg har jobbet timer som ikke finnes i noen dokumentasjon på, og som det heller ikke blir betalt lønn for. Når vi oppdager arbeidslivskriminalitet som lønnstyveri iverksettes tiltak umiddelbart. Vi sørger for at arbeiderne blir ivaretatt og at useriøse aktører fjernes fra prosjektene, forteller Nordanger.

Brannmenn på en stige

 

Rapporterer avvik til styringsgrupper

Helse Sør-Øst RHF er byggherre for store prosjekter, og David Halvorsen, direktør porteføljestyring bygg, understreker at mye av ansvaret for oppfølging ligger i linjen under prosjektdirektørene.

-Det er dilemmaer, for det er et klart press for å prioritere økonomi og fremdrift. Det blir da viktig at styringsgruppen for prosjektene har hele bildet. I Helse Sør-Øst har vi tatt i bruk en ny rapporteringsmal som skal bidra til å gi oss et bedre bilde av situasjonen. Det er viktig at vi bruker det grunnlaget vi har aktivt, og så tidlig som mulig ser trender som kan gi grunnlag for økt oppmerksomhet eller handling.

 

Sikkerhet og kulturelle forskjeller

Sikkerhet på byggeplassene kan være krevende, og det er ekstra komplisert når man har kulturelle forskjeller. På Radiumhospitalet har det vært opp til 45 ulike nasjoner representert på en gang, og da kan det være utfordrende å ha én felles oppfatning og holdning til sikkerhet. Det kan være så enkelt som at utenlandske medarbeidere gjerne vil jobbe mye når de er på byggeplassen og ta lengre fri for å reise hjem. Da er det fristende å tøye grensene for ukentlig arbeidstid.

-Det er det viktig at de som er ute på byggeplassene tør å si fra hvis de ser avvik. Selv om det kan være varmt å ha på alt verneutstyret midt på sommeren, er det ikke en selvfølge at man kan skifte til kortbukser og kortermet. Vi må tåle å stå i det å si ifra, så må vi heller støtte de som synes det er utfordrende å varsle om slike avvik, sier Nordanger.

Et særlig ansvar

-Vi som gjennomfører byggeprosjekter i offentlig sektor har et særlig ansvar for å hindre arbeidslivskriminalitet, sier Nordanger og Halvorsen. Heldigvis er det en del lovbrudd som tidligere var utbredt det er lettere å avdekke nå. Skattemyndighetene har fortløpende oversikt over innbetalte skatter og avgifter, og man kan relativt raskt ta tak i utfordringer, også hos underleverandører.

 

Skjema for varsling

Sykehusbygg har et eget skjema på sine nettsider for å varsle om kritikkverdige forhold.

Varsling om kritikkverdige forhold på byggeplass - Sykehusbygg HF

Eksempler på varslingssaker kan være brudd på lover eller forskrifter, straffbare forhold, mobbing og trakassering, svikt i sikkerhetsrutiner eller fare for liv og helse.