Redusert og riktig bruk av tvang
Det er et mål å redusere bruk av tvang og samtidig arbeide for riktig bruk av tvang når det er nødvendig.
Vi har utarbeidet "Regional plan for økt frivillighet". Denne inneholder mange konkrete anbefalinger og tiltak for redusert og riktig bruk av tvang i psykisk helsevern.
Om planen
Regional plan har anbefalinger og tiltak som kan gjøre en forskjell. Det er også lagt til grunn kunnskap om hvordan gjennomføre vellykkede endringer, der motivasjon for endring er den første forutsetningen, korrekte data den andre og ledelsesforankring den siste og viktigste forutsetningen.
Utsatte sykdomsgrupper – ”kjernegruppe for tvang” er omtalt i planen med tanke på forebygging og tidlig intervensjon. Planen inneholder tiltak som retter seg mot bruk av tvang etter psykisk helsevern-loven på ulike steder i pasientforløpet:
- Som forebyggende tiltak
- I innleggelsessituasjonen før pasienten kommer inn i spesialisthelsetjenesten
- I innleggelsessituasjonen - første døgnet i spesialisthelsetjenesten
- Underveis i behandlingen -i løpet av innleggelsen
- Etter utskrivelsen
Helse Sør-Øst skal ha et samhandlende psykisk helsevern preget av åpenhet, kvalitet og tillit, tuftet på Opptrappingsplanens mål og verdier med integrert brukerkunnskap i alle ledd av tjenesten med hovedutviklingsområder knyttet til:
- Brukerperspektiv og brukerkunnskap
- med åpenhet og økt frivillighet i all behandling i tråd med nasjonale føringer
- Fag, forskning, kvalitet og likeverdige tjenester
- Tilgjengelighet og ressurser
- Behandling og organisering i sykehusområdene
- Samhandling og helhetlige pasientforløp
Prosess og forankring
Tiltakene og anbefalingene er i utgangspunktet utarbeidet av Regionalt Fagråd for psykisk helsevern i Helse Sør-Øst. Endelig plan er deretter utarbeidet og forankret blant fagdirektører, konserntillitsvalgte og Brukerutvalget i Helse Sør-Øst.
Rapport - Redusert bruk av tvangsmidler i Helse Sør-Øst
Medisinfri behandling
Pasienter i psykisk helsevern skal, så langt det er forsvarlig, kunne velge mellom ulike behandlingstiltak, herunder behandlingstiltak uten medikamenter (medikamentfritt).
Planer
Helse Sør-Øst RHF har utarbeidet en plan for gjennomføring av medisinfri behandling innen psykisk helsevern.
Det er også inngått en overordnet protokoll for medisinfri behandling mellom Mental Helse, Mental Helse Ungdom, Regionalt brukerutvalg, Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse, Rusmisbrukernes interesseorganisasjon og Helse Sør-Øst RHF.
Prosjekt helsehjelp til barn i barnevernsinstitusjoner i Helse Sør-Øst
Helse Sør-Øst RHF har sammen med Helsedirektoratet gjennomført et prosjekt hvor formålet har vært å styrke samarbeidet mellom spesialisthelsetjenesten og barneverntjenesten for å sikre at barn i barnevernsinstitusjoner får den helsehjelpen de har behov for.
Les mer om prosjektet
BUP-prosjektet i Helse Sør-Øst
Helse Sør-Øst RHF startet i andre halvår 2018 et prosjekt innen psykisk helsevern for barn og unge: Målet med prosjektet er å rekruttere og beholde fagpersoner i psykisk helsevern for barn og unge (BUP), samt sikre en stabil bemanning og rett kompetanse i fremtiden. Utfordringsbildet er sammensatt og BUP-prosjektet gjennomfører mange tiltak samtidig.
Les mer om prosjektet