En ny omfattende studie utført av internasjonale forskere avdekker viktige funn om hvordan ulike egenskaper ved samvalgsverktøy påvirker pasientenes resultater i helsetjenesten. Tidlig bruk og formidling av sannsynligheter var viktige suksessfaktorer.
Mange pasienter ønsker å være mer involvert i beslutninger rundt egen behandling, men leger og helseledere kan være bekymret for om slik involvering krever mer tid under konsultasjonen. En omfattende gjennomgang av forskningen viser nå at samvalg mellom pasient og lege ikke nødvendigvis øker tiden pasienten tilbringer hos legen.
Samvalgsverktøy har positive effekter på selve samvalgsprosessen, mens kliniske beslutningsstøtte-systemer i større grad har positive resultater på kliniske utfallsmål.
Hvilke situasjoner og utfordringer kan eller bør sette grenser for samvalg? En studie fra 2023 foreslår fire begrensninger.
En nederlandsk studie har sett på hva som påvirker pasienters evne til å delta i samvalg. Forskningen tyder på at pasientens forutsetninger, og omstendighetene rundt valget, kan være avgjørende for å kunne medvirke i viktige beslutninger om egen helse.
En oppdatert systematisk oversikt fra anerkjente Cochrane Library viser at samvalgsverktøy bidrar til at flere pasienter tar informerte valg om behandling og screening. Samvalgsverktøy gir også betydelig økt kunnskap, bedre risikovurdering og større deltakelse i beslutningsprosessen.