Arbeider videre med å redusere sykefraværet
Siden 2022 er det satt i gang flere regionale og lokale tiltak for å få ned sykefraværet i regionen. Bakgrunnen er det høye sykefraværet i sykehusene siden pandemien, som har store konsekvenser for arbeidsbelastningen og økonomien.
– Sykefraværet fører med seg flere tapte dagsverk, og sykehusene må bruke vikarer og overtid for å dekke opp. Dette gir store økonomiske konsekvenser, sier direktør for personal og kompetanse i Helse Sør-Øst RHF, Svein Tore Valsø.
Styret i Helse Sør-Øst fikk i sitt møte 22. november en orientering om de tiltakene som er iverksatt. Styret understreker viktigheten av den målrettede innsatsen med å redusere sykefraværet. Dette er et sentralt virkemiddel for å ha tilstrekkelig bemanning, opprettholde planlagt aktivitet og sikre kvaliteten og pasientsikkerheten i behandlingen.
Dette er en investering i både bemanningen og pasientsikkerheten, sier Valsø.
Tiltak som bransjeprogrammet "IA i Sykehus", støtte til førstelinjeledere, oppfølging av arbeidsmiljøutfordringer, bruk av analyseverktøy for å få oversikt over sykefraværsmønstre og interregionalt, tverrfaglig samarbeid og erfaringsdeling, er noen av tiltakene som er satt i gang for å forebygge og redusere det høye sykefraværet.
Forebygging og nærværsarbeid
Flere sykehus har fått ned sykefraværet gjennom målrettede forebyggende tiltak. Ved Akershus universitetssykehus har systematisk arbeid på tvers av enheter, med en særlig innsats og opplæring av ledere i seksjoner hvor sykefraværet er høyest, virket positivt. Ved Sørlandet sykehus har en helhetlig tilnærming med såkalt nærværsarbeid, hvor opplæring og forebyggende tiltak på arbeidsmiljøforbedringer står sentralt, styrket det fysiske og psykiske arbeidsmiljøet og fått ned sykefraværet.
Bransjeprogrammet "IA i sykehus" trekkes også frem som et sentralt verktøy i arbeidet, med oppdaterte metoder og verktøy som skal hjelpe ledere med effektiv oppfølging. Videre arbeides det regionalt med å utvikle et nytt planleggingsverktøy for å effektivisere arbeidet med arbeidstidsplanlegging. Verktøyet skal ta hensyn til den enkelte medarbeiders medvirkning og mulighet for å påvirke egen arbeidstid. Dette vil være et verktøy for god systemstøtte til ledere som kan frigjøre mer tid til ledelse og oppfølging av egne ansatte.
Kunnskapsdeling om slike tiltak på tvers av regionene er viktig for å fremme tiltak som er vellykkede og styrker sykefraværsarbeidet.
Store forskjeller i sykefravær mellom kjønn
En ny analyse fra NAV i 2024, viser at kvinner har høyere sykefravær og risiko for sykefravær enn menn, noe som regnes som å henge sammen med livsfaser, arbeidsbelastning og helseutfordringer. I spesialisthelsetjenesten hvor kvinner utgjør størstedelen av arbeidsstyrken, er det avgjørende å forstå og ta vare på de særskilte behovene kvinner har arbeidslivet. Dette vil bidra til at dyktige medarbeidere i helsetjenesten beholdes over tid.
Helse Sør-Øst RHF vil jobbe videre med kunnskapsoppsummeringen om sykefravær, særlig med sikte på mer forskningsbasert innsikt om kvinners helse og årsakene til at kvinner har et høyere sykefravær. Dette vil i neste omgang kunne gi grunnlag for nye målrettede forebyggende tiltak.
- Helse Sør-Øst RHF vil sørge for at det systematiske arbeidet med forebygging og nærværsarbeid videreføres, og at kunnskap og eksempler på vellykket praksis innen arbeidsmiljø deles i foretaksgruppen. Fokuset skal være på nærvær før fravær, hvor tilrettelegging og tilpasning av arbeidet er virkemiddel for å forebygge sykefraværet, avslutter Valsø.
Les styresaken Videreføring av arbeid med oppfølging av sykefravær (PDF)