Fortsetter som leder av beslutningsforum
På et møte i Beslutningsforum 23. oktober ble det vedtatt at Helse Sør-Øst, og administrerende direktør Terje Rootwelt, fortsetter å lede Beslutningsforum fram til sommeren 2025. Deretter overtar Helse Nord ansvaret.
– Ved å gjøre det slik sikrer vi kontinuiteten i Nye metoder. Dette blir en naturlig forlengelse etter at Helse Sør-Øst tok over ledelsen fra Helse Vest nå i sommer. Etterpå vil ledelsen av Nye metoder og Beslutningsforum gå på rundgang som vanlig, der vi skifter leder annethvert år. Jeg ser fram til å lede Beslutningsforum og Nye metoder det neste drøye halvannet året videre, sier Terje Rootwelt, administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF og leder av Beslutningsforum.
Seks saker
Seks saker var oppe i Beslutningsforums oktobermøte, og tre av dem kan tas i bruk i norske sykehus.
Fabrys sykdom er en sjelden, arvelig og kronisk sykdom, som skyldes enzymmangel. Nå innføres legemiddelet egunigalsidase alfa (Elfabrio) til voksne med Fabrys sykdom. Elfabrio kunne ikke innføres i august i år, men etter god dialog mellom Sykehusinnkjøp og firma – og en bedre pris, kan legemiddelet tas i bruk fra 1. desember.
De to andre legemidlene som innføres er krizotinib (Xalkori), som monoterapi til barn og ungdom mellom 6 og 18 år med to sjeldne former for kreft i blod- eller lymfesystemet, – og subutex depotinjeksjonsvæske (buprenorfin depotinjeksjonsvæske) til substitusjonsbehandling ved opioidavhengighet hos voksne over 18 år. Subutex forutsettes at inngås i anbud, og kan først tas i bruk fra avtaleoppstart for neste LAR-anbud, som er estimert til tidligst 1. november 2025.
Disse tre innføres ikke
FHI har vurdert såkalte triklosanbelagte suturer, som brukes under operasjon for å forhindre sårinfeksjon etter kirurgi. Her anbefales det å ikke bruke dette rutinemessig ved operasjoner. Hvis risikoen for infeksjon etter operasjonen er høy, kan den vurderes. I dag har Norge lav forekomst av infeksjoner etter operasjoner.
Den andre metoden som ikke innføres er tafasitamab (Minjuvi) i kombinasjon med lenalidomid, etterfulgt av tafasitamab monoterapi, til voksne med en bestemt type lymfekreft. Her står ikke den dokumenterte kliniske nytten i rimelig forhold til prisen på legemidlet. Minjuvi fikk nei også i juni-møtet – og Sverige, Danmark, England og Skottland har også sagt nei til innføring av dette legemiddelet.
Den tredje metoden der prioriteringskriteriene ikke oppfylles, er et legemiddel til personer med alvorlig genetisk nyresykdom – kaliumsitrat, kaliumhydrogenkarbonat (Sibnayal). Også her står ikke den dokumenterte kliniske nytten i rimelig forhold til prisen på legemidlet, og den innføres ikke. Sykehusinnkjøp gjenopptar forhandlingene med leverandørene.
Oversikt over alle beslutningene
Se hele protokollen med alle beslutninger og begrunnelser: Møter i Beslutningsforum for nye metoder.
Oversikt over saksliste med metodevurderingene: Møte i Beslutningsforum for nye metoder 23. oktober 2023
Lurer du på noe om Beslutningsforum eller Nye metoder? Se Spørsmål og svar om Nye metoder og Beslutningsforum