På grunn av høy arbeidsbelastning og stress på sykehuset ønsket forbedringsteamet å tilby et verktøy for å håndtere negativt stress og øke pasientsikkerhet. De ansatte opplevde at mikropause førte til økt bevisstgjøring – både på individ- og gruppenivå.
Viktigheten av sammenhengen mellom arbeidsmiljø og pasientsikkerhet har blitt tydeligere de siste årene og løftes frem i ulike overordnede føringer. Nasjonal handlingsplan for pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring 2019-2023 gir føringer om at «God kvalitet og pasientsikkerhet utvikles best i arbeidskulturer der medarbeidere og ledere har et eierskap til kvalitetsforbedring og en faglig ambisjon om å utvikle seg og bli bedre. Ledelsen skal prioriterer arbeidet med helse, miljø og sikkerhet og se dette i sammenheng med pasientsikkerhet». I Sykehuset Innlandet sin Virksomhetsstrategi for 2023–2026 er det lagt vekt på at medarbeidere skal ha rom for utvikling og kompetanseheving, samt oppleve arbeidsglede i hverdagen. Videre er det et overordnet mål å rekruttere og beholde ansatte, og å skape engasjerte og motiverte medarbeidere med tilstrekkelig kompetanse. Strategien inkluderer også tiltak for å redusere sykefraværet, med fokus på nærværsarbeid.
Forbedringsarbeidet har vært et samarbeid mellom avdeling Kvalitet og pasientsikkerhet og avdeling HMS og arbeidsmiljø. På grunn av høy arbeidsbelastning og stress på sykehuset ønsket forbedringsteamet å tilby verktøy for å håndtere negativt stress og øke pasientsikkerhet. Tiltak mikropause hvor de ansatte lyttet til lydfiler ble testet ut. Innholdet i lydfilene hadde hovedfokus på pust, bevegelse og tilstedeværelse.
Bakgrunnen for prosjektet kan i korte trekk oppsummeres i disse punktene:
Gjennom prosessen ble det samlet kvantitative og kvalitative data. Pilotavdelingen registrerte gjennomføringen av mikropause på eget skjema. Dette var viktig for å synliggjøre hvor mange ganger i uka de fikk gjennomført. Tallene dannet grunnlag for å diskutere justeringer i forhold til organiseringen av mikropause. Avdelingen fortsetter å føre oversikt over gjennomførte mikropauser i implementeringsfasen.
Det ble sendt ut flere spørreskjema til de ansatte med ulike spørsmål relatert til opplevelsen av stress i arbeidshverdagen og nytten av tiltaket. Det var dessverre lav svarprosent og disse tallene må derfor tolkes med forsiktighet. De få tallene vi har viser en svak positiv trend.
Det ble gjennomført to fokusgruppeintervju med superbrukerne. Analysen av fokusgruppeintervjuene viser noen overordnede tema som superbrukerne var opptatt av.
Anne-Line Didriksen Nygård, avdelingssykepleier ved Medisin 1 E, Sykehuset Innlandet, divisjon Gjøvik – Lillehammer
Stine Hellebergshaugen, Rådgiver HMS og arbeidsmiljø
Anne Toril Klette, Rådgiver HMS og arbeidsmiljø
Hanne Kristine Lundby, Rådgiver Kvalitet og Pasientsikkerhet
Albulescu, P., Macsinga, I., Rusu, A., Sulea, C., Bodnaru, A. & Tulbure, B. T. (2022). "Give me a break!" A systematic review and meta-analysis on the efficacy of micro-breaks for increasing well-being and performance. PLoS ONE 17(8). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0272460
Cocchiara, R. A., Peruzzo, M., Mannocci, A., Ottolenghi, L., Villari, P., Polimeni, A., Guerra, F. & La Torre, G. (2019). The Use of Yoga to Manage Stress and Burnout in Healthcare Workers: A Systematic Review. Journal of Clinical Medicine, 8(3), 284 https://doi.org/10.3390/jcm8030284
Engquist, E. & Engquist, A. (2020). Mediyoga instruktør. Håndbok.
Gilmartin, H., Goyal, A., Hamati, M.C., Mann, J., Saint, S. & Chopra, V. (2017). Brief Mindfulness Practices for Healthcare Providers- A Systematic Literature Review. The American Journal of Medicine, 130(10), 1219.e1- 1219.e17. http://doi.org/10.1016/j.amjmed.2017.05.041
Helsedirektoratet. (2024). Forbedringsguiden. Teorier, tips og verktøy for forbedringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. Helsedirektoratet. https://www.itryggehender24-7.no/kvalitetsforbedring/forbedringsarbeid/
Nasjonal handlingsplan for pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring 2019-2023 Hdir_Rapportmal 15.11.18 (helsedirektoratet.no)