logo Helse Sør-Øst

Vil redusere overbehandling på sykehusene

– Overbehandling er et betydelig problem ved sykehusene, og det er for mye behandling som ikke gir helsegevinst. Det sier prosjektdirektør i Helse Sør-Øst RHF, Ole Tjomsland. Han mener sykehusene må bli flinkere til å slutte med behandling som har liten eller ingen effekt.

Publisert 19.09.2024
Kirurg klargjør til operasjon
– Mye av det som skjer innenfor kirurgi har aldri blitt vurdert ut fra kost-nytte-effekt, sier prosjektdirektør Ole Tjomsland.

– Det er vanskelig å tallfeste nøyaktig, men vi regner med at 60 prosent av behandlingen ved sykehusene er kunnskapsbasert, 30 prosent mangler dokumentasjon på effekt og 10 prosent kan være skadelig, sier Tjomsland. Han mener det er nødvendig at sykehusene er mer bevisste på hvilke behandlinger som ikke gir bedre helse hos pasientene.

Det er lite motiverende å behandle pasientgrupper uten helsegevinst, mens køen av pasienter som har behov for behandling, blir stadig lengre.
Mikkel Høiberg, fungerende fagdirektør

Fungerende fagdirektør ved Sørlandet sykehus, Mikkel Høiberg, sier det er gode argumenter for å redusere overbehandling.
– Det viktigste er at pasientene skal slippe behandling som ikke fører til bedre helse. I verste fall kan overbehandling medføre skade, sier Høiberg.

Han mener vi også må ha perspektivet til klinikerne med oss når vi diskuterer dette.
– Det er lite motiverende å behandle pasientgrupper uten helsegevinst, mens køen av pasienter som har behov for behandling, blir stadig lengre, sier Høiberg.

Ole Tjomsland tror ikke det finnes klinikere som driver med bevisst overbehandling, men at det i varierende grad følges med på oppdatert kunnskap.
– Mye av det som skjer innenfor kirurgi har aldri blitt vurdert ut fra kost-nytte-effekt, og det har vært få prosesser for å vurdere hva som eventuelt har gått ut på dato, sier Tjomsland.

Mikkel Høiberg mener at mange klinikere ikke har tid til å tenke over sin egen drift fordi pasientbehandling og dokumentasjon tar all tid.
– Da trenger klinikerne ofte hjelp utenfra for å kunne legge om driften og prioritere de riktige pasientene.

I Helse Sør-Øst RHF er det utviklet et digitalt styringsverktøy som skal gjøre det enklere for helseforetakene og sykehusene å sammenlikne kvalitet og aktivitet. Dataene blir løpende oppdatert, og målet er at verktøyet blant annet skal brukes i arbeidet med å redusere uønsket variasjon og overbehandling.

Å redusere uønsket variasjon i kvalitet, pasientsikkerhet og behandling er også ett av seks strategiske satsingsområder i Helse Sør-Øst RHF. Helse Sør-Øst har derfor startet tre prosjekter for å redusere forbruket av helsetjenester med lav kost-nytte-effekt.

Målet med prosjektene er å

  • redusere bruken av gastroskopi hos pasienter under 55 år
  • redusere forbruk av invasiv utredning av pasienter med kronisk angina pectoris
  • redusere bruk av artroskopisk skulderkirurgi

Under årets pasientsikkerhetsuke i Helse Sør-Øst, snakket Ole Tjomsland og Mikkel Høiberg om overdiagnostikk og overbehandling. Du kan høre hele samtalen i denne podkasten.

En gruppe mennesker som sitter rundt et bord med mikrofoner

Blir pasienter ved norske sykehus utsatt for overbehandling? Utfører sykehusene behandling som ikke gir pasientene helsegevinst? Disse spørsmålene diskuterer prosjektdirektør i Helse Sør-Øst RHF, Ole Tjomsland, og fungerende fagdirektør ved Sørlandet sykehus, Mikkel Høiberg, i denne podkasten. Begge er enige om at overbehandling er et betydelig problem, og at sykehusene må bli flinkere til å slutte med behandling som har liten eller ingen effekt.