Vi bruker informasjonskapsler
Vi bruker informasjonskapsler for at nettsidene våre skal fungere.
Les mer om våre informasjonskapsler
Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Gå til forsiden helse-sorost.no

Føringer for søknadskategoriene

Page in English

Søknadskategorier: Doktorgradsstipend, postdoktorstipend i spesialisthelsetjenesten og åpen prosjektstøtte  

Søknadsadgang: Prosjektleder (søker) må ha doktorgrad, minst 20 % stilling ved søknadsberettiget institusjon og hovedstilling i regionen.  

Prosjektvarighet: Tre år (100 % stilling) eller seks år (50 % stilling) for doktorgradsstipend og postdoktorstipend.  
Tre år for kategorien åpen prosjektstøtte 

Støttegrenser:  Årlig rundsum for doktorgradsstipend og postdoktorstipend (1 400 000 kr for 2026). 1-3 mill. kr pr. år i kategorien åpen prosjektstøtte.

Oppstartsdato:  Senest innen 1. desember 2026.  

Hvis oppstartsdato for prosjektet er senere enn 1. januar 2026, skal dette angis i søknadsskjemaet. Datoen kan redigeres i nedtrekksmenyen til venstre for prosjekttittelen (trykk på pil).  

Krav til prosjektleder 

Prosjektleder (søker) er faglig ansvarlig for den daglige driften og gjennomføringen av prosjektet.   

Prosjektleder skal ha doktorgrad og være ansatt i minst 20 % stilling ved søkerinstitusjonen fra søknadstidspunktet til prosjektslutt. I tillegg må prosjektleders hovedstilling være ved enten søkerinstitusjonen eller en annen institusjon i regionen. Hovedstillingen kan være i helsesektoren eller andre sektorer.  

Prosjektleder skal være hoved- eller medveileder for eventuelle doktorgradsstipendiater i prosjektet. Det forutsettes at retningslinjer for hoved- og medveileder ved aktuelt universitet følges. 

Hvis kravene gitt over er oppfylt, kan prosjektleder søke om støtte til eget postdoktorstipend i kategorien postdoktorstipend i spesialisthelsetjenesten eller eget forskerstipend i kategorien åpen prosjektstøtte 

Vi gjør oppmerksom på at ordningen med ekstern prosjektleder for prosjekter ved et ikke-universitetssykehus i regionen nå kun gjelder for et mindre antall institusjoner. Se nærmere beskrivelse av kravene til prosjektleder.

 

Søknader om doktorgradsstipend skal fremmes uten navngitt kandidat.

Doktorgradsstipend skal som hovedregel ha en varighet tilsvarende tre årsverk. Det kan søkes om enten 100 % stilling over tre år eller 50 % stilling over seks år.

Doktorgradsstipend av kortere varighet (min. 1 årsverk) tildeles kun dersom kandidaten allerede har påbegynt sitt doktorgradsarbeid uten finansiering fra andre kilder eller bare har mottatt interne midler tilsvarende inntil 2 årsverk fra søkerinstitusjonen. Det skal i så fall redegjøres for slik finansiering i prosjektbeskrivelsen.

Stipendiaten skal ansettes ved søkerinstitusjonen og ha sin fysiske hovedarbeidsplass der under hele prosjektperioden, med unntak av eventuelle forskningsopphold i utlandet.

Helse Sør-Øst RHF tildeler en rundsum for doktorgradsstipend. Rundsumsbevilgningen inkluderer lønnskostnader, indirekte kostnader og driftsmidler. For 2026 er satsen på 1 400 000 kr for doktorgradsstipend. Det er ikke anledning til å søke om ekstra driftsmidler i denne kategorien.

Helse Sør-Øst RHF gir ikke støtte til kandidater som allerede har avlagt doktorgrad eller som har mottatt annet doktorgradsstipend fra Helse Sør-Øst RHF eller andre finansieringskilder tidligere. Det er ikke tillatt å dele doktorgradsstipendet mellom flere kandidater.

Søknader om postdoktorstipend skal fremmes uten navngitt kandidat, med mindre søknaden gjelder eget stipend til prosjektleder.

Merk! Postdoktorstipend skal ha en varighet tilsvarende 3 årsverk. Det kan søkes om enten 100 % stilling over tre år eller 50 % stilling over seks år.

Helse Sør-Øst RHF finansierer kun ett postdoktorstipend pr. kandidat. 

Postdoktoren skal ansettes ved søkerinstitusjonen og ha sin fysiske hovedarbeidsplass der under hele prosjektperioden, med unntak av eventuelle forskningsopphold i utlandet. Disputasen må være godkjent før kandidaten ansettes i postdoktorstillingen. Postdoktorstipendet kan ikke deles av flere kandidater. 

Helse Sør-Øst RHF tildeler en årlig rundsum til postdoktorstipend. Rundsumsbevilgningen inkluderer lønnsmidler, indirekte kostnader og driftsmidler. For 2026 er satsen på 1 400 000 kr for postdoktorstipend. Det er ikke mulig å søke om ekstra driftsmidler i denne kategorien.

 

*Virksomheten i helseforetakene er ikke underlagt den nye universitets- og høyskoleloven og den tilhørende universitets- og høyskoleforskriften, som trådte i kraft i 2024. En postdoktorstilling i spesialisthelsetjenesten vil derfor ikke følge kravene til en postdoktorstilling i UH-sektoren.

Formål

Denne søknadskategorien skal gi rom for finansiering av et større forskerinitiert prosjekt av høy vitenskapelig kvalitet med forventet nytteverdi for framtidig pasientbehandling. 

Varighet og finansiering

Det kan søkes om 1-3 mill. kr pr. år i inntil tre år. Merk at søknadens budsjett være innenfor denne rammen hvert kalenderår.

Hvis ønskelig, kan det etter tilsagn om støtte til et prosjekt søkes om endring av stillingsandeler og forlengelse av prosjektperioden til inntil seks år. 

Budsjett

Alle søknader om åpen prosjektstøtte skal ha et fullstendig budsjett, som samsvarer med prosjektets mål og innhold. Det kan kun søkes om støtte til å dekke faktiske kostnader som er nødvendige for gjennomføring av prosjektet.

I søknadsskjemaet skal det settes opp et detaljert budsjett innenfor den gitte årlige rammen (1-3 mill. kr pr. år). Budsjettet skal vise hvordan kostnadene fordeler seg på ulike kostnadstyper i løpet av prosjektperioden og det skal gis utfyllende informasjon om hvert kostnadselement.

Merk! Av tekniske årsaker må budsjettet fordeles på kalenderårene 2026, 2027 og 2028, uansett oppstartsdato for prosjektet.

Prosjektets totale budsjett skal synliggjøres i prosjektbeskrivelsen. Det skal tydelig framgå hva som er Helse Sør-Øst RHF sitt bidrag og hva som eventuelt dekkes av andre finansieringskilder.

Budsjettet inngår som en del av den faglige vurderingen av søknaden.

Hva kan det søkes om støtte til?
Det kan søkes om støtte til:

  • doktorgrads-, postdoktor- og/eller forskerstillinger
  • annet forskningspersonell, støttepersonell
  • driftsmidler

Nødvendige forskningstjenester kan kjøpes eksternt på timesbasis, men i så tilfelle skal dette synliggjøres i budsjettet og redegjøres for i søknaden.

Det er ikke anledning til å:

  • frikjøpe eller ansette/avlønne personer i andre sektorer (UH-sektor og instituttsektor), helseregioner eller i utlandet
  • søke om annen godtgjørelse for prosjektleder eller om kompensasjon for veiledning av stipendiater.
  • kjøpe ordinære forskningsstøttetjenester på timebasis i et omfang større enn en 20 % stilling, dvs. mer enn 30 timer pr. måned, fra en institusjon som ikke er søknadsberettiget. Dette gjelder for det totale omfanget av tjenesten, uavhengig av om den deles på flere personer.
  • Støtte til arrangementer

Doktorgrads-, postdoktor- og forskerstillinger

Føringene for doktorgradsstipend og postdoktorstipend gjelder også for disse stillingstypene i åpen prosjektstøtte. Vær oppmerksom på at både doktorgradsstipend og postdoktorstipend skal ha en varighet tilsvarende tre fulle årsverk. Navn på kandidater til disse stillingstypene skal ikke oppgis i søknaden.

Doktorgradsstipendiater, postdoktorer og forskere finansiert av Helse Sør-Øst RHF skal ansettes ved søkerinstitusjonen og ha sin fysiske hovedarbeidsplass der under hele prosjektperioden.


Støtteformer for de ulike stipendtypene:

  • For doktorgradsstipend gis støtten kun som en rundsum som inkluderer lønnsmidler, indirekte kostnader og driftsmidler. For 2026 er rundsumsbevilgningen for doktorgradsstipend på 1 400 000 kr. 
  • For postdoktorstipend kan det enten velges rundsum eller oppgis faktiske lønnskostnader for stillingen. For 2026 er rundsumsbevilgningen for postdoktorstipend på 1 400 000 kr.
  • For forskerstipend skal det oppgis faktiske lønnskostnader for stillingen.

For samtlige stillinger skal det oppgis stillingsandeler og varighet i budsjettet.

Personer som ansettes i forskerstillinger skal ha doktorgrad og minst 20 % stilling. Forskerkandidaten skal kunne gjennomføre selvstendig forskning uten å være underlagt veiledning. Navn på kandidater til forskerstillinger kan om ønskelig oppgis i søknaden.

Prosjektleder kan søke om støtte til eget forskerstipend, forutsatt at alle kravene til prosjektleder er oppfylt.

Det er ikke satt begrensning på antall årsverk en forskerkandidat kan være finansiert av Helse Sør-Øst RHF, hvilket betyr at kandidaten kan ha hatt forskerstilling finansiert av Helse Sør-Øst RHF tidligere.

Annet forskningspersonell og støttepersonell 

Det er mulig å søke om midler til finansiering av annet forsknings-/støttepersonell for forskning, f.eks. teknisk personell, forskningssykepleiere etc. For hver stilling skal det oppgis stillingstittel, stillingsandel, lønnskostnader og varighet i budsjettet. Behovet for alle stillinger og deres rolle(r) i prosjektet skal synliggjøres i prosjektbeskrivelsen.

Alle personer i stillinger som annet forskningspersonell/støttepersonell i prosjekter finansiert av Helse Sør-Øst RHF skal ansettes ved søkerinstitusjonen.


Driftsmidler

Det kan søkes om støtte til driftskostnader som er nødvendige for gjennomføring av prosjektet. Dette kan f.eks. være:

  • analyser, databaseløsninger, biobank, monitorering osv.
  • mindre utstyr (inntil 300 000 kr samlet sett for hele prosjektperioden)
  • publiseringskostnader (inntil 50 000 kr pr. år)
  • brukermedvirkning
  • IKT-tilganger

Dersom prosjektet omfatter rekruttering av pasienter, kan det inkluderes kostnader basert på kompensasjon av rekrutteringskostnader pr. pasient. Det skal i så tilfelle redegjøres for dette i prosjektbeskrivelsen mht. de enkelte kostnadselementene som inngår i beregningen (studiesykepleiere, laboratorieutstyr osv.) og om det skal rekrutteres pasienter fra andre regionale institusjoner enn søkerinstitusjonen.

Det forutsettes at ordinære kostnader i tilknytning til drift av laboratorier, kontorer/arbeidslokaler og administrasjon inngår i beregninger av indirekte kostnader (dekningsbidrag) for stillinger i prosjektet, og det er derfor ikke anledning til å kostnadsføre disse elementene spesielt i budsjettet.

 

Obligatoriske vedlegg  

Tabellen under viser en oversikt over alle obligatoriske vedlegg. Malene for vedleggene kan du laste ned her: 
 

Søknad og vedlegg skal skrives på engelsk. Norsk kan kun benyttes når malene er på norsk. 
Alle dokumenter må konverteres til pdf-format før opplasting i eSøknad. Prosjektbeskrivelsen lastes opp som egen pdf-fil, mens alle andre vedlegg må samles i én felles pdf-fil. Det skal kun innleveres etterspurte vedlegg. Ytterligere vedlegg blir ikke vurdert. 
 

Formatkrav 

Prosjektbeskrivelsen skal skrives på engelsk og være på maks. 10 sider, inkludert figurer, tabeller og referanseliste.  

Formatkrav: A4-format, min. 2 cm marger, enkel linjeavstand, skrifttype Arial, Times New Roman, Calibri 11 pkt. eller tilsvarende. For referanser og tabeller kan 9 pkt. font brukes. 

Hver CV skal være på maks. 2 sider og skrives på engelsk.  

Hver publikasjonsliste skal være på maks. 3 sider og bestå av relevante publikasjoner. Originalartikler bør listes opp før eventuelle andre typer vitenskapelige publikasjoner.  

Formatkrav for CV og publikasjonsliste: Skrifttype Arial, Times New Roman, Calibri 11 pkt. eller tilsvarende.  

.
Obligatoriske vedlegg  Formatkrav (jf. avsnittet over)
Prosjektbeskrivelse 

Prosjektbeskrivelsen skal skrives på engelsk og være på maks. 10 sider inkludert figurer, tabeller og referanseliste.

Malen til Helse Sør-Øst RHF skal benyttes. 

Merk! Det er ny mal for prosjektbeskrivelsen i år.

CV til prosjektleder og ev. hovedveileder  

Prosjektleders CV skal vedlegges.  

Hvis prosjektet omfatter doktorgradsstipend, skal også hovedveileders CV vedlegges dersom prosjektleder ikke er hovedveileder.  

I søknader om åpen prosjektstøtte kan også CV til inntil 2 andre sentrale vitenskapelige samarbeidspartnere i prosjektet vedlegges. 

Publikasjonsliste til prosjektleder og ev. hovedveileder  

Publikasjonslisten til prosjektleder skal vedlegges.

Hvis prosjektet omfatter doktorgradsstipend, skal også hovedveileders publikasjonsliste vedlegges dersom prosjektleder ikke er hovedveileder. 

I søknader om åpen prosjektstøtte kan også publikasjonslister for inntil 2 andre sentrale vitenskapelige samarbeidspartnere i prosjektet vedlegges. 

Hver publikasjonsliste kan være på inntil tre sider.  

Intensjonsavtale om samarbeid - ekstern prosjektleder 

Vær oppmerksom på at det ikke lenger er mulig å være ekstern prosjektleder ved alle ikke-universitetssykehus i regionen. Se krav til prosjektleder.

Hvis prosjektleder er ansatt ved annen søknadsberettiget institusjon i regionen enn søkerinstitusjonen (ekstern prosjektleder), skal det vedlegges en intensjonsavtale om samarbeid. 

Merk at denne ordningen kun gjelder for doktorgrads- og postdoktorstipend.   

Bekreftelse på overføring av prosjektlederansvar  Hvis prosjektleder fyller 72 år i løpet av prosjektperioden, skal det vedlegges en bekreftelse fra søkerinstitusjonen om at prosjektlederansvaret vil bli overført til en annen person når dette inntreffer.  

 

Generelle råd

Søknadene vil bli vurdert av eksterne, uavhengige medlemmer i en fagkomité. Det er viktig at prosjektet presenteres på en klar og strukturert måte i prosjektbeskrivelsen, som er et sentralt dokument i vurderingen av en søknad. Vær oppmerksom på at komitémedlemmene ikke nødvendigvis arbeider innen akkurat samme fagområde som deg. Unngå derfor omfattende bruk av forkortelser osv.

Det er også svært viktig at formatkravene for vedleggene overholdes. Søknaden kan bli avvist dersom de gitte kravene for vedleggene ikke er oppfylt.

 

Sist oppdatert 26.06.2025